h i r d e t é s

Sokan nem tudják, hogy halálós kór emészti őket

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Sokan nem tudják, hogy halálós kór emészti őket

2017. augusztus 02. - 15:04

 

​Magyarországon a hepatitis C-vel fertőzötteknek csak harmada van tisztában azzal, hogy életveszélyes betegségben szenved, majdnem ötvenezer ember nem is tud erről. - írja a napi.hu.

Forrás: napi.hu

A kezelés nagyon drága, sokan állnak sorban erre várva, miközben az állapotuk romolhat.

Magyarországon a hepatitis C-vel fertőzötteknek csak 34 százaléka tudja, hogy valaha elkapta a betegséget - idézi a májbetegek egyesületeinek adatait a Magyar Nemzet. Eközben 46 ezer ember nem is tud róla, hogy fertőzött a kórral, amely megölheti.

A szakmai szervezetek szerint ahhoz, hogy 2030-re felszámolják a krónikus hepatitist, a fertőzöttek szervezett felderítésére és a kiszűrt betegek feltételek nélküli, azonnali kezelésére lenne szükség. Ma az a helyzet, hogy a gyors gyógyulást ígérő gyógyszeres kezelés drága, ezért nem kaphatja meg mindenki.

A várólistán 1400-an szerepelnek, akik állapota a várakozás közben romolhat, akár májrákot kaphatnak.

Ezzel együtt a helyzet jobb mint néhány évvel ezelőtt. A kormányzat megtette a kezelés úgynevezett nulladik lépését, ami az egészségügyi dolgozók kötelező szűrését jelenti. Eddig csak a véradókat, a szervtranszplantáltakat és a vesepótló kezelésben részesülőket szűrték. A hepatitis C vérrel és ritkább esetben testnedvekkel terjed.

napi.hu


 

h i r d e t é s