h i r d e t é s

Sokfelé leszakad ma az ég, bár meleg idő közeleg

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Sokfelé leszakad ma az ég, bár meleg idő közeleg

2020. június 10. - 06:13

Szerdán délelőtt erősen felhős lesz az ég, sokfelé számítani kell záporra, zivatarra. - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Délután a megnövekvő gomolyfelhőzetből több helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a déli szél. 20, 25 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Az időjárás-érzékenység az emberek 70%-át érinti, sőt 30% kifejezetten időjárás beteg. Sokan nem tudják, hogy létezik megoldás az időjárás okozta panaszokra. - írja a meteoklinika.hu.

Szerdán fronthatás nem érvényesül, azonban a tartósan változékony idő az idősek és a krónikus betegek mellett az egészséges szervezetet is megviseli.

Szerdán nem érkezik front a Kárpát-medence térségébe, folytatódik a változékony idő. Az eső mellett többfelé várható záporok, zivatarok kialakulása, amelyek hatására fülledté válik a levegő.

Az idősek és a légúti megbetegedéssel küzdők körében légszomj és nehézlégzés jelentkezhet.

Az asztmások állapota romolhat, zivatarok idején maradjanak zárt térben és lehetőség szerint kerüljék a fizikailag és szellemileg megterhelő tevékenységeket. 

A változékonyság többeknél okoz vérnyomásproblémákat: gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás, a fokozottan érzékenyeknél intenzív tünetek is jelentkezhetnek.  Az élénk szél által érintett tájakon fejfájás jelentkezhet, nyugtalanná, ingerlékennyé válhat, könnyen elveszítheti a türelmét akár egy-egy kisebb probléma kapcsán is. 

Amennyiben fejfájást tapasztal, fogyasszon el egy csésze zöld teát, amely a fejfájás mellett a borongós idő okozta fáradékonyságot is segít leküzdeni. A több napon át tartó borús, csapadékos idő kellemetlen közérzetet, nyomott hangulatot okozhat. 

 Az időjárás szabadtéri programoknak nem kedvez, amennyiben kirándulni indul, semmiképp se hagyja otthon esernyőjét, esőkabátját.

Az UV-sugárzás a borult, csapadékos tájakon gyenge, a napos területeken erős lesz. Fontos, hogy ebben az időszakban se feledkezzen meg a folyadékbevitelről és az egészséges táplálkozásról. Kerülje a gyomorproblémákat okozó nehéz, puffasztó ételeket, fogyasszon több vitamindús gyümölcsöt és zöldséget, ezáltal immunrendszerét is erősítheti.

Az pollenterhelés közepes, a pázsitfű pollenje közepes, helyenként magas. Az allergiásoknak ajánlott kerülni az erdőket, réteket. 

A közlekedésben a zivatarokra kell készülni. Az eső és a zivatarok hatására nedvessé vált utakon megnő a féktáv és az időnként megélénkülő szélben csökken a menetstabilitás. A balesetek elkerülése érdekében tartson nagyobb követési távolságot és vezessen a megszokottnál lassabban!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky