fbpx Stroke: az első jeleknél lépni kell! | CIVILHETES

h i r d e t é s

Stroke: az első jeleknél lépni kell!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Stroke: az első jeleknél lépni kell!

2018. május 28. - 11:07

 

Ugyan a mini-stroke után nem minden esetben jelentkeznek azonnali, komoly tünetek, de ha az intő jeleket tapasztaljuk, azonnal cselekedni kell.

Mik a stroke első jelei?

Annak hátterében, hogy a stroke előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladásával nő, leginkább az áll, hogy kockázatát a szív egyes rendellenességei – például az infarktus és a ritmuszavar – növelik.

Az idős korban értelemszerűen sokszor előfordulóérelmeszesedésmiatti érszűkület és a diabétesz is okozója lehet a stroke kialakulásának. De az idő más módon is szerepet játszik: a kockázatot az is növeli, hogy sokan nem veszik komolyan a korai, intő jeleket, és kivárják, míg komolyabb stroke következik be. Erről a kanadai Calgary Egyetem kutatói számoltak be, akiknek vizsgálatából kiderült, hogy sok olyan érintett, aki enyhe agyi érbetegségen, mini-stroke-nak is nevezett TIÁ-n (tranziens iszkémiás attak) esett át, nem fordul orvoshoz, így nem jut kezeléshez, ha állapotát még elfogadhatónak tartja – holott nem kizárt, hogy valamilyen maradandó következménnyel járt a roham.

Agyi képalkotó eljárással készült vizsgálatok kimutatták, hogy az ilyen betegek közül néhányan agyi érszűkülettől, mások folyamatos vagy súlyosbodó tünetektől szenvednek. A Stroke című tudományos folyóiratban publikált tanulmányból kiderül az is, az érintettek 15 százalék olyan egészségkárosodást szenvedett, ami akár az autóvezetésben is korlátozta őket. Az ilyen rendellenességeket tapasztalóknál pedig több mint kétszer magasabb annak kockázata, hogy egy újabb stroke következik be a mini-stroke után. Ráadásul a kezelés elmulasztásának következményeképp fokozódik annak a veszélye is, hogy a következő szélütésük végzetes legyen.

Mindez felhívja a figyelmet arra, hogy az ilyen jellegű problémákkal szakemberhez kell fordulni, még ha enyhének tűnnek is. A kutatások már alátámasztották azt is, hogy az agyi vérkeringés helyreállításárában hatékonynak bizonyult gyógyszerek, például a vérrög feloldását biztosító gyógyszerek, egyes enyhe agyi érbetegségen, így az átmeneti vérellátási zavarok esetében is sikerrel használhatók. Az említett kanadai vizsgálat eredményei szerint a kezelt páciensek 80 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek később súlyosabb sérülést. A kutatás tehát újból megerősítette azt a tényt, hogy a mini-stroke és a stroke gyors felismerése és kezelése jelentősen csökkenti a kiújulás kockázatát, illetve javítja a betegség kimenetelét.

Mivel a pitvarfibrilláció nagyban növeli a stroke kockázatát, a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Stroke Társaság közös kampányt indított annak érdekében, hogy erre felhívja az emberek figyelmét. Mivel 2015 a stroke megelőzés éve, komoly hangsúlyt fektetnek arra, hogy a jeleket mindenki észlelje és komolyan vegye, rögtön orvosi segítséget kérjen, a szélütésnek pedig ne adjon esélyt.

Forrás: www.hazipatika.com


 

Kommentek

h i r d e t é s