h i r d e t é s

Súlyos retorziókkal fenyegetik az ügyeletet nem vállaló orvosokat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Súlyos retorziókkal fenyegetik az ügyeletet nem vállaló orvosokat

2023. március 23. - 06:02

A hónap végéig kaptak határidőt két megye háziorvosai, hogy csatlakozzanak az ügyeleti rendszerhez, ha nem akkor, ötmilliós büntetéssel, működési engedélyük visszavonásával.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Határozatban szólította fel az orvosokat ügyeletellátásra a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal – derült ki abból a dokumentumból, ami az rtl.hu birtokába jutott. Azok az orvosok kaptak ilyen levelet, akik még nem szerződtek le az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ).

A határozat arra szólította fel az alapellátókat, hogy vállaljanak havonta két alkalommal ügyeletet délután négytől este tízig. Arra is utasították is az orvosokat, hogy adataikat adják át az ügyelet megkezdése előtt 48 órával OMSZ-nek és március 31-ig jelezzék a tiszti főorvos hivatalának, hogy az utasításoknak eleget tettek.

Fenyegetést is tartalmaz a levél. Azokra, akik nem teljesítik határidőig a határozatban foglaltakat egészségügyi bírságot szabnak ki, ami 30 ezertől 5 millió forintig terjed. Ráadásként a működési engedélyüket is visszavonhatják. Ebben az esetben a körzetében sem láthatná el a munkáját az orvos.

Népszava szerint nem csak Szabolcsban, hanem  Győr-Moson-Sopron vármegyében is ilyen leveleket küldtek az érintetteknek.

Bélteki Béla újfehértói háziorvos is kapott a határozatból. Azt mondta az RTL Híradónak, hogy meglepte a határozat, mivel az egészségügyi államtitkár korábban azt mondta, hogy az ügyelet vállalása nem kötelező. Azt is elmondta, valószínűleg ezek miatt a fenyegetések miatt nagyon sokan alá fogják írni az ügyeleti rendszerhez való csatlakozásukat. Ő maga még nem tudja, hogyan fog dönteni ezzel kapcsolatban.

Az orvos azt is elmondta, 33 éve ugyanott háziorvos és azt kellett most megérnie, hogy egy szankciós listára került, és rajta is marad még akkor is, ha most aláírja az ügyeleti papírt.

A Belügyminisztérium az RTL Híradó érdeklődésére azt írta:  „Nem cél a háziorvosok büntetése, az a cél, hogy a betegek ügyeleti ellátása zavartalan legyen, ehhez orvosok szükségesek”. Szerintük a Magyar Orvosi Kamara fenyegeti a háziorvosokat, így veszélyezteti a betegellátást. Hozzátették: a törvény szerint az, aki önként nem vállal ügyeletet, havi két ügyeleti ellátásra kötelezhető, ezért pedig ugyanolyan díjat kap, mintha önként vállalta volna. 

MOK: pereljenek az orvosok

Veszélyes és felesleges az a fenyegetés, amellyel a kormány a háziorvosokat és házi gyermekorvosokat az ügyeleti ellátásban való részvételre akarja kényszeríteni – erről online tájékoztatón beszélt szerda délután a Magyar Orvosi Kamara. Azt kérték az érintett orvosoktól, hogy tömörüljenek pertársaságokba, és közösen támadják meg a határozatot. Ehhez a kamara jogi és pénzügyi támogatást is ad. Amíg azonban az ügyben nem születik döntés, mindenkinek havi két ügyeletet el kell látnia. 

Három megyében már gyökeresen átalakult a betegellátás, a Házon kívül riportjában háziorvosok mondják el, hogy ez pontosan mivel jár:

(rtl.hu)


h i r d e t é s

Clicky