h i r d e t é s

Superfood, avagy egy kis extra löket a szervezetnek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Superfood, avagy egy kis extra löket a szervezetnek

2021. január 21. - 09:03

 

Így a tél közepén egyre többen érezzük az éltető napfény és az abból nyerhető D-vitamin hiányát. Ez leginkább az immunrendszerünk védekezőképességének a lanyhulásában mutatkozik meg, azaz fogékonyabbak leszünk a különféle vírusos fertőzésekre. Mi a megoldás?

Forrás: biocity.hu

Az előrelátás a legfontosabb

Van, aki egész évben tudatosan figyel arra, hogy megfelelő mennyiségű vitamint vigyen be a szervezetébe, és így gond nélkül vészeli át az influenza időszakát. Rájuk mondják többnyire, hogy szerencsések, és biztos van bennük valami különleges. Pedig semmi más nincs, csak figyelnek arra, hogy egész évben a megfelelő szinten tartsák a vitaminháztartásukat, így előzve meg az immunrendszer gyengülését.

Persze könnyű azt mondani, hogy jussunk elegendő vitaminhoz, de ha nincs a kezünkben útmutató ahhoz, hogy mi járul hozzá az egészség hosszú távú fenntartásához, akkor meglehetősen nehéz dolgunk van. Éppen ezért mi most bemutatunk pár superfoodot, ami a jótékony hatásait összeadva tesz meg mindent az egészségünkért. A legfőbb ismérveik ezeknek az ételeknek, italoknak, hogy számos olyan összetevővel rendelkeznek, amik együttesen egymás hatását erősítik és a felszívódásuk is igen magas. Ettől függetlenül nem szabad elfelejteni, hogy bár rendkívül sok jótékony hatásuk van a superfoodoknak, nem helyettesíthetik a kiegyensúlyozott, változatos étrendet.

Mik a legismertebbek és miért?

Számtalan superfood létezik, amik közül is kiemelkedik a propolisz, a fahéj és a káposztafélék. Nem meglepő módon a spenót, a fokhagyma, de még a búzafű is igen előkelő helyen szerepel a listán, hiszen rengeteg ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak. Mivel ma már bárhol, bármikor és bárki számára elérhetőek, így könnyedén bele tudjuk építeni az étrendünkbe.

Lehetőleg kerüljük a sütés-főzést, mint feldolgozást, mivel egy bizonyos hőmérséklet felett elvész a különböző ételek vitamin- és ásványianyag-tartalma. Ez pedig oda vezet, hogy bár hiába superfood, semmilyen hatása nem lesz a szervezetünkre. Éppen ezért érdemes a párolást vagy a nyers fogyasztást választani. Lehetőség szerint kerülni kell a cukrot és a finomlisztet, ami már önmagában sokat tehet az egészséges táplálkozásért.

Bár még nem elég széles körben elterjedtek, de egyre többen ismerik meg a chia mag és a goji bogyó jótékony hatásait, és sokan kezdenek bele ezen finom aszalványok fogyasztásába.

Bárhol, bármikor lehet belőlük készíteni valami fonomságot, így akár étel, akár turmix formájában is könnyedén használható.

Végül pedig az acai bogyóról sem feledkezhetünk meg, mivel rengeteget tesz a megfelelő koleszterinszintért, a szív- és érrendszer egészségéért. Sőt az idegrendszerre is kedvezően hat, tehát mindenkinek érdemes belőle minden nap fogyasztani.


 

Kommentek

h i r d e t é s