h i r d e t é s

Szakértő: A baloldali ellenzék sikeresebb lehet a Jobbik nélkül

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Szakértő: A baloldali ellenzék sikeresebb lehet a Jobbik nélkül

2018. március 18. - 15:40

 

A Jobbik mind a 106 választókerületben önállóan méretteti meg magát. 

Pulai András - Publicus Intézet - Forrás: 168ora.hu

Így reagált Dúró Dóra arra a kérdésre, hogy miről lesz szó a hétfői Szél-Vona találkozón. - írja az atv.hu

Majd hozzátette: esetleges együttműködésük az LMP-vel kizárólag a választás utánra szólhat. A politikai elemző szerint a Jobbik nélkül is akár 30 választókörzetet is elhozhat a Fidesztől a baloldal, ha az LMP is beszáll az együttműködésbe.

Elfogadta Gyurcsány Ferenc meghívását és vasárnap a DK elnökével és Karácsony Gergellyel ül le egyeztetni az LMP miniszterelnök-jelöltje, hétfőn pedig Vona Gáborral tárgyal. Ezt az Egyenes Beszédben jelentette be Szél Bernadett. „Az utolsó pillanatig azon fogok dolgozni, hogy az urak egy asztalhoz üljenek” – fogalmazott.

A győzelem kulcsa az egy az egy ellen politikája – fogalmazott a DK szóvivő-helyettese, aki azt reméli, az ellenzéki pártok nem az egyéni érdekeket, hanem a kormányváltást helyezik előtérbe. „Gyurcsány Ferenc bejelentése nyomán ugye összesen már 61 körzetben visszaléptünk, Szél Bernadett és az LMP javára Pest megye 2-es számú választókörzetében. Azt gondolom, hogy ez egy jó kiindulási alap” - magyarázta Rónai Sándor.

Hiába akarnának megállapodni a Jobbikkal, nem futnak olyan vonat után, ami nem veszi fel őket. Így reagált az MSZP elnöke. „Ha az LMP kész és képes arra, hogy bármilyen körzetben a Jobbikkal megállapodást kössön, akkor mi az LMP-vel fogunk erről beszélgetni. Közvetlen tárgyalások nem lesznek” - mondta Molnár Gyula.

Dúró Dóra szerint az esetleges együttműködésük az LMP-vel kizárólag a választás utánra szólhat. Az MSZP-vel és a DK-val viszont teljesen elképzelhetetlennek tart bármiféle kooperációt. „Mindegyik választókerületben önállóan szeretnénk megméretni magunkat” - jelentette ki a Jobbik politikusa. „Nagyon sajnálom azt, hogy az LMP azt a függetlenséget és azt az újdonságát gyakorlatilag feladta, ami az LMP-t és a Jobbikot jellemezte a parlamenti pártok közül, nevezetesen, hogy az elmúlt 28 év egyik kormányzati erejével sem működik együtt” - tette hozzá.

A politikai elemző szerint a Jobbik bárkivel is fog össze, lényegében csökken a szavazóbázisa. Pulai András úgy látja, a baloldali ellenzék is sikeresebb lehetne a Jobbik nélkül. „Én azt gondolom, hogy ebben a pillanatban olyan 10-15 választókörzetben van esélye a baloldalnak nyerni, hogyha ennek az LMP a részese és ez a típusú összefogás bemozdítja a bizonytalan szavazókat is, amire kutatásunk szerint van esély, akkor ez megduplázódhat” - nyilatkozta. Ez azt jelenti, hogy akár 30 egyéni választókerületi győzelem is elképzelhető ebben az esetben az ellenzéki oldalon - tette hozzá.

További részletek az ATV videójában >>


 

h i r d e t é s