h i r d e t é s

Szakorvos: "Nem igaz, hogy a kórházi kapacitások szinte korlátlanok!"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szakorvos: "Nem igaz, hogy a kórházi kapacitások szinte korlátlanok!"

2020. szeptember 21. - 06:42

 

Nyílt levélben fogalmazta meg aggodalmait a covidos betegek ellátása kapcsán egy intenzív terápiás szakorvos.

A kép illusztráció! - Forrás: msn.com

Máté-Horváth Nóra szerint nem igaz, hogy a kórházi kapacitások szinte korlátlanok, és az sem, hogy mindenki ellátáshoz juthat Magyarországon. Elsősorban azért, mert nincs elég, speciálisan képzett intenzíves szakápoló. A Népszava közben arról ír, hogy elkezdték átvezényelni az egészségügyi dolgozókat a létszámhiánnyal küzdő Korányi kórházba.

"Nem a lélegeztetőgépek száma szab gátat a súlyos betegek gyógyításának, hanem az, ami a világ minden pénzéért sem szerezhető be azonnal: a megfelelő szakszemélyzet alacsony száma"

"Ami minket, orvosokat és ápolókat illet, mi nem állig felfegyverkezve várjuk a járványt. Leginkább félve várjuk. Aggódva követjük a napi esetszámokat, az egyre több igazolt, és még több gyanús beteget, a betelő COVID osztályokat és intenzív osztályokat," írja nyílt levelében dr. Máté-Horváth Nóra. Az aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos a Facebook-oldalán posztolt írásban arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a kórházakban van most kellő számú védőfelszerelés, és lélegeztetőgép, de "van azonban egy olyan fokú tisztánlátás is, amit minden egyes döntéshozói megnyilvánulásból hiányolunk: mi reálisan látjuk, mire képes a rendszer."

"Sajnos az, hogy senki nem marad ellátatlanul, valamint az, hogy 'a kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre', egyáltalán nem igaz. Tudjuk ugyanis, hogy annak, hogy hány intenzív osztályos beteget tud ellátni a magyar egészségügy, nem a szabad ágyak száma, és már biztos, hogy nem a lélegeztetőgépek száma fog gátat szabni," - jelenti ki. Az orvos szerint mindösszes kétezer intenzív terápiás szakápoló van az országban. 

"Fontos, hogy értsük tehát: nem az ágyak, és már nem is a lélegeztetőgépek száma szab gátat a súlyos betegek gyógyításának, hanem valami, ami a világ minden pénzéért sem szerezhető be azonnal: a megfelelő szakszemélyzet alacsony száma. Hogy mit tudunk ezzel kezdeni? Növelni ezt most nem tudjuk, évek kellenének hozzá. Elkezdhet viszont a politika a lényegről beszélni," - zárja levelét dr. Máté-Horváth Nóra. (msn.com)


 

Kommentek

h i r d e t é s