h i r d e t é s

Szalmakalap tippek és trükkök: ezekre érdemes figyelni

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Szalmakalap tippek és trükkök: ezekre érdemes figyelni

2023. június 09. - 18:00

A szalmakalap bár már nem egy megszokott kiegészítő, azért még sokan szívesen viselik, főleg a nyári időszakban. Ebben a cikkben erről a sapkáról lesz szó.

A szalmakalap egy rendkívül sokoldalú kiegészítő, amelyet manapság már viszonylag kevesen hordanak, főleg itthon. Mediterrán országokban még mindig találkozhatunk velük, ami nem csoda, hiszen számtalan előnyük van. A szalmakalap nemcsak a napsugaraktól véd, de sokszor még eső esetén is hasznos megoldásnak bizonyulhat. Pihenés során az arcunkra helyezve árnyékot ad, kisebb az esélye a napszúrásnak és még lehetne sorolni, hogy mi-mindenre képes.

Ebben a cikkben olyan dolgokat osztunk most meg, amelyeket mindenképpen tudni érdemes a kalap viselésével és tisztításával kapcsolatban.

A szalmakalap viselése utcán

Ezt a kiegészítőt napjainkban a legtöbben vagy otthon vagy nyaralás során viseljük, esetleg a vízparton, ahol nagyon jó védelmet nyújt a napsugarak ellen. Mivel tényleg remeg fényvédőről van szó, így érdemes az utcai stílusba is beilleszteni, hiszen oda ugyanúgy tökéletesen passzol, mint otthon vagy a tengerparton. A szalmakalap esetében azonban ügyelni kell a tökéletes formára, esetleg színre, méretre, hiszen csak így tudjuk hasznát venni.

A férfiak számára ott van a Trilby termékcsaládból származó modern kalap, amely alacsonyabb koronával, enyhén ívelt tetővel, valamint keskeny és jellegzetes kialakítású karimával készült. A friss benyomást a visszafogott, ámde annál színesebb szalag fokozza, ami kiváló nyári kiegészítővé teszi azt. A tartós raffia szalmából gyártott kelléket a Stetson az utolsó szálig kifényesített. A limitált kollekció részét képező kalap kiváló választás utcára, munkába menet, de viselhető akár a strandon és kirándulások során egyaránt.

Aki viszont szívesebben hord trópusi stílusú szalmakalapot annak ott van a Stetson Cayo Pith változata, amivel akár még egy szafarira is be lehet nevezni. Aki kalandor, szeret utazni, annak nincs is jobb megoldás, mint ez a kiegészítő.

A szalmakalap tisztítása

Felvetődhet a kérdés, hogyan lehet tisztítani és karbantartani a szalmakalapot, hogy az hosszabb távon is használható maradjon. Ha elzsírosodott, sok rajta a szennyeződés belül, akkor egyszerűen kukoricakeményítővel vagy hintőporral kell megszórni. Ezt követően várjuk pár órát, amíg a por beszívja a szennyeződést, majd jöhet a kefélés, amihez érdemes puha ruhakefét használni. Ezzel a módszerrel akár még a sminkfoltot is hatékonyan eltávolíthatjuk a sapka belsejéből.

Ha viszont annyira piszkos, poros a kalap, akkor szalmiákszeszes víz azonos arányú keverékével érdemes azt enyhén benedvesíteni, majd puha ruhakefével óvatosan kiszedni belőle a piszkot. Ezután következhet a száraz flanelruha közé helyezett szárítás, de óvatosan, hiszen a víz hatására a kalap könnyedén deformálódhat.

Esett az eső és a kalap erősen átázott, akkor egyszerűen rázzuk le róla az esőt, majd amint lehet tegyük szobahőmérsékletre száradni. Persze véletlenül se a radiátor mellé helyezzük, hiszen ott is könnyedén deformálódhat, a melegtől ráadásul akár még össze is mehet.