h i r d e t é s

Szégyen, hogy a Fidesz nem szavazta meg a hajléktalanság felszámolásáról szóló EP-javaslatot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szégyen, hogy a Fidesz nem szavazta meg a hajléktalanság felszámolásáról szóló EP-javaslatot

2020. november 29. - 12:35

 

Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő szerint szégyen, hogy a Fidesz nem szavazta meg az Európai Parlament (EP) európai hajléktalanság felszámolásáról szóló javaslatát.

A Fidesz EP-képviselőcsoportja - Forrás: dr. Ujhelyi István / Facebook

Az ellenzéki politikus vasárnapi online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az EP 647 igen, 13 nem szavazattal és néhány tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot. Az Európai Néppártból érkezett tartózkodások mind a fideszes EP-képviselőktől származtak - tette hozzá.

Ujhelyi István kiemelte: Magyarországon több tízezer hajléktalan van, a szociális ellátórendszer viszont csak néhány ezer ember befogadására képes.

A magyar kormány két évvel ezelőtt "belerúgott" a hajléktalanokba, amikor kriminalizálta a hajléktalanságot, és rendészeti eszközökkel próbálta megoldani a kérdést - mondta a képviselő, aki szerint a problémát letagadva, a rendőrség eszközeit használva nem lehet megoldani ezeknek az embereknek a helyzetét.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt még több ember kerülhet az utcára, pedig a "lakhatás alapvető emberi jog."

Az EP által elfogadott stratégia célja, hogy 2030-ra felszámolja a hajléktalanság problémáját az Európai Unióban. Ehhez a javaslat szerint folyamatosan nyomon kell követni az érintetteket, létre kell hozni egy uniós keretrendszert, amely segít felszámolni a hajléktalanságot, valamint a tagállamoknak felelősséget kell vállalniuk a probléma megoldásáért, biztosítaniuk kell az egyenlő hozzáférést az egészségügyi ellátáshoz, az oktatáshoz és a szociális szolgáltatásokhoz, a hajléktalanokat segítő civil szervezeteknek pedig pénzügyi támogatást kell adni - ismertette a javaslatot a képviselő.

Ujhelyi István arra kérte a Fidesz EP-képviselőit, magyarázzák meg, hogy miért nem támogatták ezt az állásfoglalást. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s