fbpx Szekszárdot ellopták? | CIVILHETES

h i r d e t é s

Szekszárdot ellopták?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Szekszárdot ellopták?

2020. február 11. - 08:56

 

Újabb csontváz borult ki a szekrényből, avagy lássunk tisztán Óbecséről is!

Fotó Bomba Gábor Facebook oldala

A Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság hétfőn másodszorra tárgyalta az önkormányzatnak a Tiszamente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft-ben meglévő, 49 százalékos tulajdonrészének eladásáról szóló javaslatot. A téma egy hete is terítéken volt, akkor újabb dokumentumokat kértünk be. Némi vitánk támadt ugyanakkor a polgármester úrral abban a tekintetben, hogy a részesedés 113.000 euróért való értékesítése nyereséges vagy veszteséges üzletnek minősül-e. Szerencsére a kapott dokumentumokból könnyen megállapítható, kinek van igaza. Bár a régi könyvelési anyagok érthetetlen módon nincsenek meg, de a meglévő dokumentumokból is megállapítható a lényeg. A számok nem hazudnak, lássuk hát, mit mutatnak!

Az önkormányzat 2008-ban 223.930 eurót fektetett az üzletbe, amikor a szerb féllel közösen létrehozta a céget. 2011-ig a cég nyereséges volt, ez alatt az idő alatt 129.668 eurót vett fel az önkormányzat (ezt az összeget számította bele a polgármester úr a vételárra tett ajánlatba, a két számot összeadva állította, hogy az önkormányzat nyereséggel szállhat ki az üzletből). Ezt tanácsadói szolgáltatás címen számlázta ki az Alisca Terra a közte és Óbecse község képviselőtestülete közötti 2008-as szindikátusi szerződés alapján. A 20 évre, 2028-ig kötött szerződés ugyanis lehetőséget biztosít tanácsadási szolgáltatások számlázására a Tiszamente-Óbecse Kft. nettó bevétel 8%-ának értékében a társaság nyereséges működése esetén.

Némileg árnyalja a képet, hogy a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság elé került előterjesztés tartalmazza azt is, hogy a szerb fél a korábbi, szekszárdi ügyvezető ellen büntető feljelentést tett az addig kifizetett, és a szerb törvények szerint állítólag szabálytalanul elszámolt osztalék kifizetése miatt. Az ügy bírósági szakban van, az eljárás jelenleg is tart, a szerb fél visszaköveteli a pénzt, vagyis itt még bukhatjuk ezt az összeget is.

A Szerb Állami Számvevőszék jelentése is megerősítette 2015.12.15-én, hogy az Alisca Terra számlái nem jogszerűen lettek kiállítva. Így a 2011 utáni számlákat az Óbecse Kft ügyvezető igazgatója megalapozatlannak és számvitelileg helytelennek minősítette, amiről informálta a kiállítót 2016-ban. Azóta a dokumentumok szerint semmilyen jogi és ügyviteli lépések nem történtek az Alisca Terra, illetve a szekszárdi önkormányzat részéről ennek javítására, bár az Alisca Terra egy 2016-os közleményében azt nyilatkozta, hogy perre megy.

A magyar fél részesedésének elértéktelenedését mutatja, hogy 2012 és 2016 között jelentős veszteséget halmozott fel Óbecse, amit az utána következő nyereséges évek még nem tudtak kompenzálni. A jelenlegi nyereségrátát feltételezve az elkövetkező 6-7 év szükséges a veszteség "ledolgozására" változatlan gazdasági körülményeket feltételezve, addig osztalékra nem is számíthatunk. A cég jelenlegi vezetője bírálta a magyar felet azért is, mert az Alisca Terra semmit nem fektetett a gépparkba, több jármű ezalatt teljesen elöregedett, felújításra vagy forgalomból kivonásra vár.

A cég valós értékét nehéz meghatározni, a dokumentumok alapján a jelentős eladósodottság miatt (a rövid és hosszútávú kötelezettségek 380.000 eurót tesznek ki) 205.000 – 273.000 euró között mozoghat.

A 2008-ban befektetett összeg kifizetésekkel csökkentett jelenértéke - évi 2%-os kamattal számolva - 176.787 euró. Ezzel szemben áll a 113.000 eurós vételi ajánlat, ami 54.787 euró, azaz 17,3 millió Ft hiányt, azaz veszteséget jelent. Ezt tovább növelik a közös cég fenntartása miatt az Alisca Terra Nkft által kifizetett költségek, például a nagy összegű szerbiai utazások, különböző tanácsadások címén kifizetett pénzek és a munkabérek. Ezek az elmúlt 5 évben 22.205.000 Ft-ot jelentettek. Az előző évek költségei nincsenek meg, de a meglévőket 12 évre kivetítve 49 millió plusz költséget kapunk.

A kapott dokumentumok szerint 2017-ben az önkormányzat már egyszer hozzájárulását adta, hogy az Alisca Terra 170.000 euróért értékesítse a tulajdonrészt, de ez végül nem valósult meg. 2018-ban pedig egy 100.000 eurós ajánlat érkezett.

Mindezek figyelembevételével elmondható, hogy közel 65 millió forint veszteség árán lehet most 113.000 euróért megszabadulni egy veszteséges, az erőforrásokat feleslegesen lekötő tehertől. A részesedés eladását a GVB támogatja, azonban mint látható, nincs ok az örömre ebben a kérdésben sem, itt is hiányzott "a gondos gazda" körültekintése, hogy ne folyjanak el ekkora összegek.

Csupán emlékeztetőül, nem ez az első csontváz, ami kiborult a szekrényből: a két meliorációs kft. 100 milliós tartozása, valamint a város sérülékeny költségvetése - amit a napi 400 milliós folyószámlahitel tart életben - mellett ez az ügy is fokozza a költségvetési hiányt.

A további viták elkerülése érdekében a hivatalos dokumentumok megtekinthetők az előterjesztéshez csatolva >>

Ez pedig a Magyar Szó 2016-os cikke, ekkor történt a vezetőváltás a cég élén >>

Bomba Gábor


 

Kommentek

h i r d e t é s