h i r d e t é s

Szél Bernadett: aggasztó, ami a fóti gyerekekkel történik

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szél Bernadett: aggasztó, ami a fóti gyerekekkel történik

2019. augusztus 10. - 08:06

 

Szél Bernadett független parlamenti képviselő szerint nem egy nagy, látványos kiürítéssel akarják megszüntetni a fóti gyermekvárost, hanem egyszerre csak egy-két gyereket áthelyezve számolják fel. - írja a Klubrádió

Hegyes-völgyes vidékre költöztetnék a kerekesszékes gyerekeket - Fotó: Vajda József / Népszava

Szél Bernadettet arról kérdeztük, hogy az abcúg riportjában közölte: a Fóti gyermekotthonból hét, speciális gondoskodásra szoruló gyereket elvittek, volt, akit más otthonba, volt, akit vissza a családjához, de furcsa körülmények között.

A képviselőnő elmondta: kiment ezt ellenőrizni az áthelyezéseket, és meglepetésszerűen ment, mert tudja, hogy ha jelentkezik, akkor a minisztérium is ott üdvözli. Még nem tudja megmondani, hogy normális jelenségről van szó, vagy olyan helyzetről, amely miatt aggódni kellene. Ismeri az úgynevezett fóti projektet, tehát a kormány terveit az intézmény kiürítésére, és arra, hogy rosszabb otthonokba vinnék a gyerekeket, ennek alapján aggasztónak találja a történteket.

A gyerekeket minden évben megvizsgálják, hogy fennáll-e a speciális gondoskodás igénye. Idén a szokottnál korábban tartották ezeket a vizsgálatokat, és „csodálatos gyógyulásokról” számoltak be, volt olyan gyerek, aki még egy évet se töltöttek ott, és máris hazamehetett. Ha ilyen jól dolgoznak Fóton, miért is akarják bezárni? - tette fel a kérdést Szél Bernadett.

Jelezte: újságírókat be se engednek az intézménybe, megtiltották a szakmai vezetésnek, hogy szóba álljanak velük. Vele viszont igen, és az igazgató sem tudja, vajon jönnek-e idén új gyerekek. Szél Bernadett szerint nem egy nagy kiürítéssel akarják bezárni, hanem „egy-két gyerekenként” számolják fel az intézményt.

Amelynek ügyében nemzetközi vizsgálat is van, mivel uniós pénzen újították fel azt az intézményt is, amelyet most bezárnának. Szél Bernadett örül, hogy növekvő érdeklődés kíséri a gyermekotthon helyzetét, egyre többen figyelik, „hogyan akar elbánni a kormány a beteg gyermekekkel”.


 

h i r d e t é s