h i r d e t é s


Szélsőjobb a spájzban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szélsőjobb a spájzban

2017. november 20. - 13:46

 

Miközben Németországban - ideológiai különbözőségeik miatt - egy sor nehézség merült fel a koalíciós tárgyalásokon az uniópártok, a liberálisok és a környezetvédők között, Ausztriában olyan olajozottan zajlottak a megbeszélések az Osztrák Néppárt és a jobboldali radikális Osztrák Szabadságpárt között, mintha mindig egy koalícióban lettek volna. - írja a nepszava.hu.

A választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) esetleges kormánykoalíciója ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2017. november 15-én. A felirat a nácikként megszólított politikusoknak történelemkönyvet javasol a parlamentben való jelenlét helyett. Forrás: MTI/EPA/Lisi Niesner/polgarportal.hu

Múlt héten a két párt bejelentette, egyetértenek a fő kérdésekben, így már senki sem mentheti meg Európát attól, hogy egy tagállama kormányában a szélsőjobb is szerepet kapjon.

Ausztriában azonban nem látják tragédiának a fejleményeket. 2000-ben, amikor Wolfgang Schüssel és Jörg Haider állapodott meg az új kabinetről, Bécsben, a Heldenplatzon 150 ezren tiltakoztak a szélsőjobb kormányzati jelenléte ellen. Múlt szerdán viszont a szervezők szerint tízezren, a rendőrség szerint mindössze háromezren voltak jelen az FPÖ ellen szervezett tiltakozáson. Heinz Christian-Strache FPÖ-elnök szélsőséges körökkel való kapcsolatát sokan már csak afféle fiatalkori csínytevésnek tartják.

Tény, a szabadságpártnál megtanulták, hogyan kell gyorsan kivonni a forgalomból azokat a politikusokat, akikről kiderül, hogy a nácizmussal kacérkodtak. Így történt ez az alsó-ausztriai Andreas Bors esetében, aki egy felvételen náci karlendítéssel pózolt.

Az FPÖ bejelentette: nem lehet a parlament tagja. Az új képviselőház első ülésén pedig a szabadságpárti képviselők gyopárt tűztek a ruhájukra, és nem búzavirágot, amely a XIX. századi német nemzeti mozgalmak, később pedig a náci-nosztalgia képviselőinek jelképe volt. Az FPÖ megpróbál elhatárolódni saját múltjától. Meg akarja akadályozni, hogy a Zöldekhez közel álló, vétójoggal rendelkező Alexander Van der Bellen elnök akár egyetlen miniszterjelölt ellen is kifogást emeljen.

Az FPÖ átalakulása azonban csak az egyik oka annak, hogy a választókat nem izgatja várható kormányzati jelenlétük. A másik, hogy Sebastian Kurz néppárti kancellárjelölt a kampányban már gyakran Strachénál is radikálisabbnak bizonyult. A cél Ausztriában is szentesíti az eszközt.

nepszava.huh i r d e t é s

betöltés..

;