h i r d e t é s

Szemetes lehet a karácsonyunk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Szemetes lehet a karácsonyunk

2018. október 27. - 14:10

 

Hónapokig elhúzódhat, mire elszállítják a hulladékot

A kép illusztráció!

Leáll a szemétszállítás Pest és Nógrád megye több mint 100 településén. A terület közszolgáltatója azt állítja, hogy nem kapta meg az eddig elvégzett munkája ellenértékét az államtól. A cég vezetője szerint nemcsak itt van gond a hulladék elszállításával, csak kollégái nem verik nagydobra a problémákat.

Takaros rendben várakoznak a zöld hulladékos zsákok Kistarcsán. Az utcabelieknek szerencséjük van: az önkormányzat besegít a szállításba. A helyi közszolgáltató ugyanis már nem tud érte jönni. A cég arra hivatkozik, hogy amíg az állam nem fizeti ki az eddig elvégzett munkát, a saját kiadásaikat sem tudják fedezni.

A lakók azt mondják:

„Nyilvánvaló. Ha egy munkáért nem fizetnek, akkor nem kell elvégezni.”

Cserháthalápra pénteken még kiment a kukásautó, de a helyiek tartanak a jövő héttől. A csütörtöki Kormányinfón is szóba került a hulladékszállítás ügye. Gulyás Gergely azt mondta: a cégek helyett a katasztrófavédelem is képes lenne ellátni ezt a feladatot.

„A legfontosabb döntése a kormánynak, hogy az üzleti érdekű zsarolásoknak nem enged, éppen ezért nem engedünk a rezsicsökkentésből, hogyha szükséges, akkor akár a katasztrófavédelem is képes átvenni a szolgáltatás biztosítását, természetesen nem ez a célunk – mondta Gulyás a sajtótájékoztatón.

Pest és Nógrád megye érintett településein a Zöld Híd Kft. a szolgáltató. Az ügyvezető szerint 4-5 éve szenvednek a forráshiánytól, mióta befagyasztották a költségplafont, és a számlázás állami kézbe, a kukaholdingként emlegetett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt.-hez került. A cég arra számít, hogy záros határidőn belül megkapja munkája ellenértékét. Ha ugyanis felhalmozódik a szemét, annak elszállítása több hónapot is igénybe vehet.

Az MSZP polgári engedetlenséget hirdetett

Az MSZP polgári engedetlenségi mozgalmat indít, ha a kormány szerdáig nem talál megoldást az országos hulladékgazdálkodási problémákra. Szaniszló Sándor, a szocialisták fővárosi képviselője szombaton az Országház mellett tartott sajtótájékoztatón azt mondta az MTI beszámolója alapján, amennyiben a kabinet nem gondoskodik a zökkenőmentes hulladékszállításról, akkor arra kérik az elégedetlen állampolgárokat, hogy hozzák el a Kossuth Lajos térre az időben el nem szállított, szelektíven gyűjtött hulladékukat.

Őrsi Gergely, az MSZP budapesti alelnöke ugyanitt úgy fogalmazott, a kormány "rákosista módon" központosította a hulladékgazdálkodást, aminek eredményeként jelentősen csökkent a szolgáltatás színvonala.

Kiemelte, péntektől 116 településen leállt a szemétszállítás, a fővárosban pedig egyre többet késik az utcai gyűjtőedények és a szelektív kukák ürítése, ennek eredményeként Budapesten elszaporodtak a patkányok, egyre nagyobb a kosz az országban. Ez a probléma még csak köztisztasági, de közegészségyügyivé is válhat, ha a kormányzat nem lép gyorsan - tette hozzá.

Szaniszló Sándor megjegyezte, a kormány a vidéki veszteséges szemétszállítás finanszírozására elvonta a budapesti szemétszállítási díjakból évente keletkező milliárdos profitot, amelyet korábban patkányirtásra és a város takarítására fordítottak.

atv.hu


 

h i r d e t é s