h i r d e t é s

"Szervezett választási csalásra készül a Fidesz"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

"Szervezett választási csalásra készül a Fidesz"

2021. november 17. - 16:17

Márki-Zay Péter az ATV Híradójának azt mondta, a "voksturizmussal" most arra készülhet a kormány, hogy a billegő körzetekbe költöztessen szavazókat, ahol a 2022-es választás el fog majd dőlni.

Márki-Zay Péter - Forrás: ATV Magyarország/YouTube

"Nyilván szervezett választási csalásra készül a Fidesz" - ezt mondta az ellenzék miniszterelnök-jelöltje annak kapcsán, hogy az Országgyűlés megszavazta azt a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott javaslatot, ami a TASZ és a Political Capital szerint az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a "voksturizmus" előtt.

A TASZ és a Political Capital tájékoztatása szerint a módosítás ezt azzal éri el, hogy megváltoztatja a lakóhely fogalmát, vagyis a jövőben nem kell ténylegesen ezen a címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít. Szerintük azért veszélyes ez "mert az elmúlt évek választásain több alkalommal is szavaztak olyanok, akik csak azért létesítettek – tényleges ott élés nélkül – lakcímet, hogy választójoguk legyen az adott választáson."

Szerinte most az a kérdés, hogy a Fidesz ezzel az ellenzéket is arra akarja-e kényszeríteni, hogy a szavazók nagyszámú átköltöztetésével próbáljon versenyezni a "fideszes szervezett csalással".

Márki-Zay Péter azt mondta, most az ellenzéknek erre meg kell találnia a megfelelő választ, és figyelnie kell arra, hogy a Fidesz hova telepít nagyszámú szavazót és szükséges esetben fel kell venni a versenyt "a Fidesz legaljasabb eszközeivel is".

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje azt mondta az ATV Híradónak: meg fogják majd nézni a választói névjegyzéket, amihez legálisan hozzá lehet férni, egyébként meg az ellenzéki önkormányzatoktól lesznek információik a tervezett csalásról. Márki-Zay hozzátette: Nem lesz könnyű dolga az ellenzéknek, hiszen a Fidesznek több hónapos előnye van, mert mire ezt a törvényt meghozták, már számos következő lépést előre megterveztek. (atv.hu)

A teljes interjú itt hallgatható meg: