h i r d e t é s

Szétaggódják magukat az EU vezérei

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szétaggódják magukat az EU vezérei

2016. november 04. - 07:10
0 komment

 

Amikor már Martin Schulz is Európa jövőjéért aggódik, akkor kezdhet csomagolni az ember - írja a 24.hu.

Forrás: 24.hu

De persze ilyenkor ott van Jean-Claude Juncker, Luxemburg pozitív hangja.

Aggasztónak nevezte az Európai Unió jelenlegi állapotát Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke csütörtökön Bécsben egy beszélgetésen. Az Európa jövőjéről folytatott beszélgetésen Schulz mellett részt vett az Európai Bizottság elnöke és az az osztrák kancellár.

Schulz szerint a “helyzet aggasztó”, az EU-ban szükség van a hatáskörök világos megosztására és egy “alapvető reformra”, akár az uniós szerződés módosításával. Ehhez azonban nincs meg a kellő bátorság. “Centrifugális erők hatnak az EU-ban” – jelentette ki Schulz. Szerinte az elképzelés, hogy államok és nemzetek egyenrangú felekként határokon átnyúlóan együttműködjenek,

ma már megkérdőjelezhetőnek, sőt régimódinak számít.

Ez veszélyezteti Európát, ami épp egy globalizált korszakban fúj visszavonulót “ahelyett, hogy szembesülne a kihívásokkal”. Az alapvető gond azonban az, hogy nem csak európai jelenségről van szó: “az emberek nem bíznak többé az intézményekben”. A bizalmat azonban a hatáskörök jobb elosztásával vissza lehet nyerni.

Kern Kraft

Christian Kern osztrák kancellár csatlakozott Schulz értékeléséhez. Szerinte az unió állapota elmélkedésre késztet. Ugyanakkor szerinte gyakran elfeledkeznek arról, hogy az EU továbbra is a világ legerősebb gazdasági térsége.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint az EU helyzetét nehéz körülírni. “Az igazság az, hogy számos dolog jól működik, és erről nem beszél senki” – jelentette ki. Számos dolog azonban nem működik, illetve több mindent magától értetődőnek tekintenek az emberek – tette hozzá.

Emellett pedig sokan figyelmen kívül hagyják a háború és béke kérdését, de a “háború már elérte határainkat” – figyelmeztetett a bizottsági elnök utalva a szíriai és ukrajnai konfliktusokra.

“Folyton azt gondoljuk, mi vagyunk a világ urai”, de Európa a legkisebb kontinens, és a jövőben világgazdasági szerepe is csökkenni fog. Ezért nem szabadna most abbahagyni az európai integráció folyamatát. “Ha nem lennék luxemburgi, óva intenék a kisállamiságtól” – fogalmazott Juncker. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s