h i r d e t é s

Szexuális abúzusról számol be a Böjte-gyermekotthon egyik volt lakója

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam
a- a+

Szexuális abúzusról számol be a Böjte-gyermekotthon egyik volt lakója

2023. május 17. - 06:49

Böjte Csaba bizonyára nem látta ezt a videót. 

Máthé-Bogár Mónika 2022 augusztusában mesélte el az Átlátszó Erdélynek, hogy 15 évesen, 2015-16 fordulóján hogyan kényszerítette őt szexuális kapcsolatra a szovátai gyermekotthon akkori vezetője. - Forrás: Átlátszó Erdély/Youtube

Megrázó, felkavaró tartalom, csak erős idegzetű olvasó kattintson!
A tartalom megtekintését 18 éven aluliaknak nem ajánljuk!

Máthé-Bogár Mónika elbeszéléséről áldozatok százait meghallgató jogvédőként az álláspontom az, hogy tökéletesen élmény- és életszerű, a története koherens, abban az események zárt láncolatát tárja fel, az őszinteségét megkérdőjelezni semmi ok nincs.

Böjte Csaba nemcsak az isten előtt felel, hanem a világ és a világi bíróságok felé is számadással tartozik. Amit Mónika történetéről nyilatkozott, az a gonosz megnyilvánulása, sátáni szavak.

Böjte Csaba! Ha ön ugyanabban az istenben hisz, mint én, bizonyára nagy félelemben él. Hiszen az embert előbb vagy utóbb utoléri a lelkiismerete. Az ön, a gondjaira bízott - az ön szavaival élve - „fonnyadt almákkal" szemben elkövetett árulása halálos bűn az én fogalmaim (és hitem) szerint. Ön cserbenhagyott ki tudja, hány, önhöz forduló kiskorú áldozatot. A végítélet pedig nem válogat. És sokszor bizony már itt, ezen a földön megérezhetjük az előszelét. A „fonnyadt almákból" nem csupán „pálinka lehet". Az Apokalipszis lovasaivá is válhatnak.

Máthé-Bogár Mónika! A bátorság, az igazságért folytatott küzdelem remélem, szabaddá tesz. Csodálatos ember vagy, Isten tetszésére való, ahogy kiállsz önmagadért, és így minden áldozatért. Nemcsak hiszek neked, de tiszta szívemből hajtok fejet teelőtted. Isten a te oldaladon van, efelől nincs kétségem. Legyen teljes, boldog életed!

Nagyon fontos lenne, hogy ezt a videót ne csak 4608 ember nézze meg. Rendkívül felkavaró, de legalább olyan fontos. Ha Mónika arccal-névvel, bölcsességgel ki tudott állni, mind tartozunk neki annyival, hogy meghallgatjuk:

- írta Mérő Vere a Facebookon

"Életszerűtlen" az áldozat beszámolója?

Jó, hát szerintem mindenki olvassa el Hilda történetét. Böjte Csaba miatt írta meg, de messze túlmutat az ő személyén. Figyelmeztetés: a szöveg gyerekkel szemben elkövetett szexuális bántalmazásról szól, rendkívül felkavaró tartalom!

„Régen, amikor kezdték őt hájpolni, sokat kaptam a fejemre, amikor megmondtam, mit gondolok róla.
Érdekes, most már kevesebben veszik védelmükbe a jó atyát...
Attól, hogy "szentember" valaki, még lehet rossz ember. Sőt.
Elismeréssel adózom a 28 éves ítélet előtt, de mindig megjegyzem, hogy az áldozaté bezzeg életfogytiglan!
Csak annyi "választás" van, hogy magánzárka, vagy háziőrizet, vagyis magára marad számkivetettként vagy megkapja a szükséges segítséget.
TW: most jön a durva rész. Gondold meg.
A drága atya szobás szutykolódására reflektálva:
Nem életszerű, mi?!
Volt, hogy a velem egy szobában alvó édesanyám jelenlétében molesztált a biológiai apám.
Kicsi gyerekként nemhogy sírni, kiáltani, de levegőt venni sem igen mertem, hát még szólni bárkinek is, mert féltem hogy nemcsak engem, de édesanyámat is valami végzetes éri - ez a kondícionálás része volt, ez a "merkülömbe", "ha bárkinek".
Arról, hogy ez mennyire nem életszerű: egy pizsipartin beszélgettünk, kb 8-10 kiscsaj. Hogy, hogy nem, előkerült a cukrosbácsi, molesztálás téma. Egyedül én nem meséltem (a rettegés vitte el a nyelvem, nem a cica). Mindegyik gyereknek volt egy, de inkább több története, a legtöbbnek családtaggal volt ilyen élménye. Jóreggelt, "atya", jóreggelt ábrándos népek.
Tizenhat évesen legalább nem a már biztonságos otthonomban ért az erőszak.
Hanem a kötelező láthatáson.
A szomszéd szobában a szörnyeteg aktuális élettársa szundikált a kis franciaágyukban.
Hála a sokéves kondícionálásnak, még mindig nem mertem segítséget kérni vagy bárkinek elmondani - csak pár hónappal később, azt is azért, hogy meneküljön a közelemből a színleg mélyen vallásos srác, akinek tetszettem.
Aztán pár év múlva már a pasas elől menekültem, miközben többek között egyházi személyek rágalmaztak és aláztak meg "egyházi válás" címén, és tartották a markukat a pénzért, még, még, még...
Keresztyének...?
Nem.
Ezeket csak úgy hívom: álszentfazekak. Ne emlegessük az ilyeneket egy lapon olyanokkal, akiknek tényleg fontosak azok a bizonyos értékek!
Muszáj beszélni róla! Ez - is - még mindig hatalmas tabu.
Tanulja meg mindenki, hogy a gyerek egy autonóm ember és igen, a védelem ott kezdődik, hogy megtanítjuk: nem kell mindig szót fogadni a nagyobbnak, idősebbnek és ha valaki itt érint meg vagy olyat csinál, akkor mindegy mit mond a bácsi vagy a néni (ez is tabu a tabuban, igen, nénik is vannak), tessék igenis szólni.
Akkor is, ha a pap bácsi az, vagy egy pedagógus. Akkor is, ha az egyik családtag.
Tanulja meg mindenki azt is, hogy az áldozat/túlélő nem fonnyadt alma (romlott áru). Az, hogy valaki bűncselekményt követett el az ő sérelmére, nem az ő hibája. Ettől nem lesz kevésbé értékes tagja a társadalomnak, nem kirekeszteni kell, hanem még szorosabban befogadni és támogatni!
Még jobb lenne, ha ebben a családvédelem és az igazságszolgáltatás is (hatékonyabb, megbízhatóbb) partner lenne..." (Mérő Vera/Facebook)

"Soha nem szoktam, de most üvölteni szeretnék. Nem igaz, hogy nem lehetett tudni! Nem igaz, hogy nem lehetett érezni! Böjte "Atya"! Az ájtatos, hazug képmutatás, az égre emelt tekintet mögött meghúzódó sunyi számítás, a népszerűség hajhászás a celebkedés, a mocskosszájú propagandista haverjai, a szerepvállalása ebben a gyermek-és szegényellenes mocskos, álszent politikai haszonleső kampányban, mind-mind jelezték, hogy itt valami nagyon nincs rendben. És amikor néha kiszivárgott valami arról, hogy mi folyik a "Böjte Atya" által vezetett gyermekintézményekben, akkor rendre fejbevágták, aki szót emelt, tiltakozni próbált. Szerintem az is gyermekbántalmazás, ha egy felnőtt ember 10 éves kislányokat imádkoztat egy köztörvényes bűnözőért, egy életellenes merényleteket irányító terroristáért. De ahhoz képest, amit itt - a megrontottan is romlatlan lelkű, őszinte, bátor, okos - Mónika elmesél a saját szörnyű kálváriájáról, az általa elszenvedett bántalmazásokról, megaláztatásokról, a Budaházyért való imádkoztatás piha. És mindez nyilván csak a jéghegy csúcsa. Rothadt lehet az egész általa vezetett intézményrendszer. Hiszen nem ez az első eset, amikor az "atya" által vezetett gyermekotthonban történt gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményekre derül fény. Éppen a napokban ítélték 28 évi fegyházra az egyik nevelőt, aki évtizedeken keresztül bántalmazta, erőszakolta a gondjaira bízott kislányokat. És Mónika szavaiból kiderül, hogy gyermekek alázása, megszégyenítése, verése mindennapos ezekben az intézményben. Mintha Dickens óta megállt volna a világ. Mintha nálunk visszafelé forogna az idő kereke. A legvédtelenebb, árva gyermekek kiszolgáltatottságával visszaélni, az ő nyomorúságos helyzetüket felhasználni népszerűség- és pénzhajhászásra, ilyet csak a legócskább stricik tesznek. De azok legalább nem szenteskednek, nem Jézusra hivatkozva pártolják a bűnt és a bűnözést." - írta Vásárhelyi Mária


h i r d e t é s

Clicky