h i r d e t é s

Szijjártó felhívta a Gazpromot, hogy ugye nem állítják le a gázszállításokat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szijjártó felhívta a Gazpromot, hogy ugye nem állítják le a gázszállításokat

2022. június 20. - 13:52

Az orosz gázcég és az energiáért felelős miniszterelnök-helyettes is megígérték Szijjártó Péternek, hogy Magyarország felé teljesítik a szerződéses kötelezettségeket.

A kép illusztráció! - Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala

Amikor felmerültek olyan hírek, hogy egyes országokba a Gazprom leállítja a szállítást, Szijjártó Péter külügyminiszter telefonon beszélt a társaság vezérigazgatójával, valamint Oroszország energiaellátásért is felelős miniszterelnök-helyettesével, akik egyaránt biztosították arról, Magyarország felé teljesíteni fogják szerződéses kötelezettségeiket – mondta el a tárcavezető a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Szijjártó szerint Magyarország földgázellátása, és összességében az ország energiaellátása teljesen biztos alapokon áll. A földgáz és a kőolaj is minden nap szerződés szerint, menetrend szerint, zavartalanul és mindenfajta fennakadás nélkül érkezett. Magyarországnak hosszú távú, tizenöt éves gázvásárlási szerződése van a Gazprommal – emlékeztetett Szijjártó.

Sok más nyugat-európai vállalathoz hasonlóan az MVM is olyan módon fizet a földgázért, amit a szállító előír - tette hozzá. Ezzel a miniszter arra utal, hogy Magyarország (illetve az MVM) is belement abba az oroszok által követelt hibrid megoldásba, hogy nyitott egy euró és egy rubel számlát a Gazprombanknál. A fizetések euróban történnek a devizaszámlára, a pénzt a bank automatikusan átváltja rubelre, a Gazprom már rubelben kapja meg. (hvg.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s