h i r d e t é s

Szijjártó: Kétségtelenül van befolyásunk az Európai Unió jövőjére

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Szijjártó: Kétségtelenül van befolyásunk az Európai Unió jövőjére

2019. július 18. - 09:19

 

Budapest számára fontosak a transzatlanti kapcsolatok - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda este egy washingtoni konferencián.  

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a fenntartható fejlődésről rendezett magas szintű politikai fórumon az ENSZ New York-i székházában 2019. július 17-én. Forrás: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

A politikus az amerikai Atlanti Tanács és a pozsonyi székhelyű, biztonsági és fenntartható fejlődéssel foglalkozó kutatóintézet, a GLOBSEC közös rendezvényén vett részt. A kétnapos konferencia, amelyen miniszterek, politikai elemzők, nagykövetek vettek részt, az Egyesült Államok és Közép-Európa kapcsolatát vizsgálta. 

Philip T. Reeker, az amerikai külügyminisztérium Európáért és Ázsiáért felelős ügyvezető államtitkára - aki diplomataként dolgozott Budapesten - azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokat és Közép-Európát egy sor alapvető érték köti össze.     

Elmondta, hogy az elmúlt időszakban az amerikai politika elhanyagolta ezt a térséget, de Washington most az évekig tartó érdektelenség és alkalmi nézetkülönbségek után visszatért Közép-Európába.       

Nem kétséges, hogy egyes közép-európai NATO-szövetségeseink - és erre Magyarország a nyilvánvaló példa - úgy érezték, hogy kapcsolataink megfeneklettek és feszültek lettek

-fogalmazott Reeker. Leszögezte: a Trump-kormányzat "elvi alapokon nyugvó politika mellett" kötelezte el magát. 

Szijjártó Péter ezel kapcsolatban kifejtette: "Néhány évvel ezelőtt még azzal kellett szembesülnünk, hogy nem vagyunk az amerikai külpolitika radarjában". Hozzáfűzte: "Boldogok vagyunk, hogy Közép-Európával most stratégiai fontosságú térségként számolnak".

Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter és Ales Chmelai cseh külügyminiszter-helyettes egyaránt a transzatlanti viszony erősítése mellett tett hitet. A lengyel diplomácia vezetője "létfontosságúnak" nevezte e kapcsolatokat. 

A konferencián szóba kerültek energiabiztonsági kérdések és a 12 országot összefogó Három Tenger Kezdeményezés nevű gazdasági együttműködés is. 

Szijjártó Péter kiemelte:

Könnyű energiafüggetlenségről beszélni, de az Egyesült Államokon és az európai szövetségeseken a sor, hogy lépjenek ez ügyben. 

A miniszter emlékeztetett arra, hogy vannak ugyan tervek új vezetékek megépítésére, például Horvátországban, de amíg ezek nem valósulnak meg, addig Magyarország kénytelen orosz gázt vásárolni. 

Az infrastruktúra ezt diktálja

- fogalmazott.         

A miniszter - kérdésre válaszolva - kitért a jogállamiságot firtató felvetésekre is. 

Amikor támadnak bennünket, mindig azt mondom: említsenek akár egyetlen konkrét példát is! Bármilyen kormányról is legyen szó, ha megsértené a demokratikus normákat, nem választanák meg háromszor is

- szögezte le. 

Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter azzal egészítette ki:

azért támadnak bennünket, mert kormányunkban nem a liberális eszmék az uralkodóak és mert migránsellenes politikát folytatunk. 

Az európai parlamenti választásokról, illetve Ursula von der Leyennek az Európai Bizottság élére történt megválasztásáról Szijjártó Péter kifejtette, hogy a közép-európai országoknak is szerepük volt ebben, és növekvő gazdasági ereje és erős összetartása okán a térség az Európai Unió döntéshozó erejévé emelkedett. 

Kétségtelenül van befolyásunk az Európai Unió jövőjére

- hangoztatta a magyar diplomácia vezetője.

(MTI)


 

h i r d e t é s