h i r d e t é s

Szijjártó Péter: Nagyon jó hír érkezett Brüsszelből

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szijjártó Péter: Nagyon jó hír érkezett Brüsszelből

2020. március 24. - 20:23

 

Megkezdődhetnek az uniós csatlakozási tárgyalások Albániával és Észak-Macedóniával - jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter szerint komoly áttörés, hogy két nyugat-balkáni országgal kezdődhet meg a csatlakozási tárgyalás - Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A külgazdasági és külügyminiszter szerint ez nemcsak uniós, hanem magyar siker is, mivel Várhelyi Olivér tölti be az uniós biztosi bővítési tisztséget, ráadásul hazánk hosszú évek óta folyamatosan kiállt az EU nyugat-balkáni bővítése mellett.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az általános ügyek tanácsán az a döntés született, hogy egyetértés van a tagországok között abban, hogy meg lehet kezdeni a csatlakozási tárgyalást Albániával és Észak-Macedóniával.Ebből a sikerből alaposan kivettük, mi magyarok is a részünket.

"Hosszú évek óta nyújtunk konkrét segítséget a nyugat-balkáni országoknak" – tette hozzá. Várhelyi Olivér terjesztette elő azt a bővítési módszert, amit el is fogadott az általános ügyek tanácsa – mondta Szijjártó.  

A tárgyalási fejezeteket témakörönként nyitják majd meg, ez pedig felgyorsíthatja a folyamatot.

Mindkét ország készen áll a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. A mostani nehéz körülmények között egy sikerre van szüksége az uniónak – mondta a miniszter. Szijjártó emlékeztetett arra is, hogy a Nyugat-Balkánon már több nagyhatalom megjelent, és most végre lépett a közösség. A nyugat-balkáni integráció révén a térségbeli migrációt is meg lehet állítani. Fontos, hogy sem a szerb, sem a montenegrói uniós csatlakozási folyamat se lassuljon le - mondta a miniszter.

Így kaphatnak segítséget a vállalatok

Szijjártó Péter a koronavírus gazdasági hatásáról azt mondta, hogy "olyan rendelettervezet készül a minisztériumban, ami kihasználja majd azt az uniós lehetőséget, ami gyengébb szabályokat engedélyez a cégek állami támogatása esetében. A vállalatoknak olyan támogatásokat kell adni, ami további beruházásra ösztönzi őket" - tette hozzá.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy az elmúlt hetekben meghozott döntéseken életek múltak, és így lesz a jövőben is. Éppen ezért fontos, hogy a kormány a lehető leggyorsabban tudjon dönteni, és ezért van szükség a veszélyhelyzet meghosszabbítására. (MTI) / origo.hu


 

h i r d e t é s