h i r d e t é s

Szijjártó üzent az amerikai nagykövetnek: „Semmi köze nincsen hozzá”, nem dolga beleszólni a belügyeinkbe

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Szijjártó üzent az amerikai nagykövetnek: „Semmi köze nincsen hozzá”, nem dolga beleszólni a belügyeinkbe

2023. február 02. - 16:02

„Több tiszteletet kérünk a magyaroknak, még a nagykövet úrtól is!” - Szijjártó Péter keményen üzent David Pressmannak, az ATV kérdésére közölte: Nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe. 

Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala

Ha arra kívánja felhasználni a magyarországi tartózkodását, hogy minősítgesse a magyar kormány tevékenységét, “akkor nagyon nehéz dolga lesz, hogy a két ország közötti együttműködés javítása érdekében eredményesen dolgozzon”.

“Az Egyesült Államok budapesti nagykövetének nyilatkozataival kapcsolatban azt tudom mondani, érdektelen, teljes mérték érdektelen, hogy mit gondol ő vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert semmi köze nincsen hozzá” - jelentette ki egy mai az egyiptomi fejlesztési miniszterrel tartott sajtótájékoztatón munkatársunk kérdésére Szijjártó Péter, akit azt követőn kérdeztünk meg, hogy David Pressman a Politiconak azt nyilatkozta: a magyar kormány tagjai gyakran beszélnek a béke előmozdításáról, de az uniós szankciók ellenzésétől kezdve az orosz “tűzszüneti” javaslatokig továbbra is a Putyin által támogatott nézeteket hangoztatják. Pressman amerikai nagykövet korábban 9 orosz oligarcha esetében már felvetette: miért szolgálja az Magyarország érdekeit, ha orosz oligarchákat véd a magyar kormány.

Nem dolga beleszólni…

“Nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe, és ha arra kívánja felhasználni a magyarországi tartózkodását, hogy minősítgesse a magyar emberek által elég egyértelmű többséggel megválasztott, a magyar emberek felhatalmazását bíró kormány tevékenységét, akkor nagyon nehéz dolga lesz abban a tekintetben, hogy a két ország közötti együttműködés javítása érdekében eredményesen dolgozzon” - jelentette ki az ATV kérdésére Szijjártó Péter üzenve David Pressmannak.

“Mert mi, amikor nagyköveteket fogadunk, akkor azt szó szerint értjük: nagyköveteket fogadunk. Olyan embereket, akikről azt gondoljuk, hogy a küldő ország azért küldi ide, hogy a két ország kapcsolatának javításán, fejlesztésén dolgozzanak, a kölcsönös tisztelet talaján állva. 

Nem kormányzókat meg nem helytartókat fogadunk, akiket feltételezem azért küldenének ide, hogy megmondják nekünk, hogy mi hogy éljünk a saját hazáinkban - hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter, hangsúlyozva: “ennek a korszaknak vége van”.Szijjártó Péter a kérdésünkre válaszolta nyomatékosította, hogy Magyarország egy szuverén ország. “Nekünk senki nem mondhatja meg kívülről, hogy hogy éljünk, ezért aztán érdektelen, hogy más ország állampolgára - legyen az egy nagykövet is - mit gondol a magyarországi belpolitikai folyamatokról” - jelentette ki.

Mint mondta, majd a magyar emberek eldöntik, hogy a kormány jól dolgozik-e vagy sem, elégedettek-e vele vagy sem, és akkor a soron következő parlamenti választáson ezen akaratukat kifejezik - minthogy kifejezték az elmúlt években is - elég egyértelműen.  “Még akkor is, hogyha a világ más tájairól, talán onnan is, ahonnan a nagykövet úr érkezett, ezzel ellentétes döntéseket próbáltak meg inspirálni. Sőt, akár még finanszírozni is” - utalt az ellenzéki milliárdokra.

Úgyhogy, több tiszteletet kérünk a magyaroknak, még a nagykövet úrtól is! 

- jelentette ki Szijjártó Péter a kérdésünkre, üzenve az amerikai nagykövetnek.

A magyar nemzeti érdeket ez a kormány soha nem adja fel

A magyar kormány lépéseit egyetlenegy szempont határozza meg, ez a magyar nemzeti érdek, “ha tetszik, ha nem” - jelentette ki a miniszter, úgy fogalmazva: a magyar nemzeti érdeket ez a kormány soha nem fogja feladni.

“Megértjük, hogy voltak olyan külső próbálkozások, hogy Magyarországnak olyan kormánya legyen, amely nem magyar érdekeket képvisel, de a próbálkozás nem jött be” -mondta, nyilván újra az Amerikából a Márki-Zay Péteréknek juttatott milliárdos forrásokra célozva. „Mondhatnám azt is, hogy rossz befektetésnek bizonyult az a komoly pénzösszeg, amit ennek érdekében megmozgattak” - fogalmazott a miniszter.

Mi amíg hivatalban leszünk, kizárólag a magyar nemzeti érdeket fogjuk képviselni. A magyar nemzeti érdek most ebben a konkrét helyzetben az, hogy minél előbb béke legyen, és nem vagyunk hajlandók feladni a béke iránti elkötelezettségünket

- jelentette ki Szijjártó Péter.

A miniszter ezúttal is elmondta a háború kapcsán: “lehet, hogy több ezer kilométerre innen vagy egy óceánnal odébb nem tűnik olyan súlyosnak a helyzet. De mi, akik itt élünk a háború szomszédságában, pontosan tudjuk, hogy mennyi szenvedést hoz ez a háború. Mi azt szeretnénk, hogyha ennek a háborúnak vége lenne” - hangoztatta Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón. (atv.hu)


h i r d e t é s

Clicky