h i r d e t é s

Szili: 30 évvel a rendszerváltás után "eljutottunk oda", hogy az egész nemzet együtt gondolkodik, együtt dobog a szíve

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szili: 30 évvel a rendszerváltás után "eljutottunk oda", hogy az egész nemzet együtt gondolkodik, együtt dobog a szíve

2019. július 22. - 07:01

 

"A sátoraljaújhelyi diaszpóratábor megjeleníti a nemzetpolitikát."

Illusztráció: MTI Fotó: Rosta Tibor

Csaknem 30 évvel a rendszerváltás után "eljutottunk oda", hogy az egész nemzet együtt gondolkodik, együtt dobog a szíve - mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott pénteken Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Szövetség diaszpóratáborában tett látogatásán az MTI-nek.

Szili Katalin meglátása szerint a táborban érzékelhető az egy nemzethez tartozás.

A világ minden tájáról érkezett diákok negyven kísérője egyformán elismerően beszél a Rákóczi Szövetség által szervezett programról, és arról is, ahogyan a kormány a kezdeményezés mellé állt. Ez az a hétköznapi nemzetpolitika, amely nem szólamokban, hanem a megélt gyakorlatban nyilvánul meg

- jelentette ki.

Emlékeztetett: a kormány az állampolgárság lehetőségével, a szavazati joggal, valamint az autonómia támogatásával létrehozta azt a nemzeti minimumot, amelyre ráépült a Kárpát-medencei gazdasági támogatási program, valamint a diaszpóra nemzethez tartozásának erősítése.

Ehhez partnerre találtak a Rákóczi Szövetségben, nélkülük - mint civil partner nélkül - nem lehetett volna ezt végrehajtani

- mondta a miniszterelnöki megbízott. Megemlítette: a szövetség évente mintegy 200 programot szervez, ezeknek nagyon fontos eleme a diaszpóratábor.

A Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi diaszpóratáborában négy kontinens 15 országából 350 olyan, 10 és 28 év közötti fiatal vesz részt, aki valamilyen módon kötődik a magyar nemzethez. A táborozók anyanyelvi, néptánc- és sportprogramokon vesznek részt, kirándulnak Sárospatakra és a Felvidékre is.

(MTI)


 

h i r d e t é s