h i r d e t é s

Szinte ingyen adja a plakáthelyet Orbán kötélbarátjának cége

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szinte ingyen adja a plakáthelyet Orbán kötélbarátjának cége

2018. február 23. - 08:25

 

Az Állami Számvevőszék a kampányidőszakot „önálló, az általánostól eltérő piaci helyzetnek” tekinti - a 95 százalékos kedvezmény belefér

Üres plakáthely Esztergomban - Forrás: 444.hu

Az ESMA Zrt. a választási kampány teljes időtartamára csupán 10 ezer forintos bérleti díjat számol fel a közvilágítási oszlopokra szerelt lengőkaros – népszerű nevén elefántfüles – reklámtábláiért. Ezzel a megdöbbentően alacsony árral 95 százalékos engedményhez juttatta azokat a pártokat, amelyeknek sikerült leszerződniük a meglevő reklámhelyekre – írja a 24.hu.

A bökkenő csak az, hogy nem árulták el, melyik pártokkal szerződtek és hány reklámhelyre, a cég ugyanis nem válaszolt a 24.hu érdeklődésére. A portál mindesetre megjelgyzi, hogy Fidesz hirdetései már a héten több várost beterítettek, így Budapestet is. Eddig csak az MSZP hozta nyilvánosságra, hogy ők 3300 elefántfület helyeznek majd ki.

A tiltott pártfinanszírozásra máskor oly érzékeny Állami Számvevőszék nem talált kivetnivalót az akcióban, mint írják, a „kampányidőszakot „önálló, az általánostól eltérő piaci helyzetnek” tekintik.

Pedig ha a havi 110 ezer forint a szokásos piaci ár, akkor a 10 ezer forintos ajánlatot elfogadó pártok jelentős mértékű, tiltott forrásból származó nem pénzbeli hozzájárulásban részesülnek. 

A villanyoszlopokon való hirdetésre szakosodott Esma egyébként úgy került Garancsi István tulajdonába, hogy a kormány 2012-ben, az akkor még baráti Simicska plakátcégeinek érdekében betiltotta az elefántfüles reklámokat. Arra hivatkoztak, hogy elvonják az autóvezetők figyelmét, így balesetveszélyesek. A spanyol Esma ezért gyakorlatilag csődbe ment, a céget pedig megvásárolta Garancsi István. Ezzel a balesetveszély el is hárult, 2015-ben újra engedélyezték az ilyen hirdetéséket. (168ora.hu)


 

h i r d e t é s