h i r d e t é s

Szlovákiában a magyar háromszorosa a nyugdíjminimum

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szlovákiában a magyar háromszorosa a nyugdíjminimum

2018. szeptember 21. - 17:51

 

LMP: átfogóan kell javítani a nyugdíjasok helyzetét.

Illusztráció: pixabay.com

Az LMP szerint komplex törvénycsomagra van szükség a nyugdíjasok helyzetének javítása érdekében - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes.

Az ellenzéki párt három intézkedést különösen sürget:

a nyugdíjminimum megemelését a jelenlegi 28 500 forintról minimum 50 ezerre,

a kényszernyugdíjazás eltörlését a közszférában,

valamint az ápolási díj felemelését és az otthoni ápolás elismerését munkaviszonyként

- mondta a képviselő. 

Szlovákiában a magyar háromszorosa a nyugdíjminimum - mutatott rá -, és elfogadhatatlan, hogy a kormány elküldte a 65 évesnél idősebb tanárokat, közszolgálati dolgozókat.

A politikus felhívta a figyelmet arra a tizennyolc OECD-ország vizsgálatával készült tanulmányra, amely a magyar nyugdíjasok helyzetét ítélte a legrosszabbnak a többi között az egészségi állapotuk és az anyagi biztonságuk alapján. 

Schmuck Erzsébet kérdésre ismertette pártja határvédelemről vallott álláspontját. Kijelentette: közös európai védelemre és erőfeszítésekre van szükség, az ország ugyanis sok esetben nem tudja megtenni a szükséges lépéseket. Azt mondta: korábban Orbán Viktor miniszterelnök is a közös védelem erősítése mellett foglalt állást, nem érthető, miért változtatott álláspontján. 
Abban egyetértett a kormányfővel, hogy Magyarország jelenleg megvédi a határokat, segíteni szerinte ezért ott kell, ahol szükség van arra. 
   

Elmondta azt is: bár a Sargentini-jelentés tartalmát döntő hányadban jogosnak tartja, nem az fogja megoldani az ország problémáját, azt "belülről" kell elvégezni.

Nem kommentálta a DK döntését arról, hogy tüntetés-sorozatot hirdettek, majd leállították azt, és visszautasította Gyurcsány Ferenc kijelentését, miszerint az LMP ne lenne ellenzéki párt.

(MTI)


 

h i r d e t é s