h i r d e t é s

Sztrájkkal indul a tanévkezdés

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Sztrájkkal indul a tanévkezdés

2019. szeptember 01. - 06:36

 

Legalább ezren tüntettek a köznevelési törvény nevű "fércmű" ellen.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke beszél a köznevelési törvény elleni tiltakozó demonstráción a Kossuth téren 2019. augusztus 31-én. - Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Diákok vagyunk, akik nem maradnak csendben tétlenül miközben az oktatási kormányzat gőzerővel teszi tönkre a közoktatás rendszerét" - írják a szervezői annak a szombati budapesti demonstrációnak, amit a köznevelési törvény ellen hirdettek meg.


A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) budapesti szervezetének a tanévnyitó kapcsán rendezett performansza a Keleti Pályaudvar előtt 2019. augusztus 31-én. - Fotó: MTI/Mónus Márton

A Kossuth téren délután 4-kor kezdődő rendezvényen felszólalt mások mellett a PDSZ képviselője, de még a TASZ és az Amnesty International is.

A köznevelési törvényt a nyárón úgy variálta át az Orbán-kormány, hogy belekerült például: jövőre már csak engedéllyel lehet kitolni az oktatás megkezdését, ha a gyerek eléri a hatéves kort. Jellemző, hogy azt viszont nem tudni, melyik szervtől lehet kérni az engedélyt. De eltörlik például a magántanulói státuszt is, és a kétharmad erejével kerül sor az államitól eltérő oktatási módszereket alkalmazó alternatív iskolák tanterveinek kiüresítése is. A változtatások miatt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) már sztrájkot is belengetett, és szombaton is utcai akcióval, flashmobbal tiltakoztak.

A köznevelési törvény módosításáért a Kossuth térre szervezett szombati tüntetésen bejelentették, hogy 

Szeptember 13-ára országos diáksztrájkot tartanak, vagyis ezen a napon otthon maradnának a diákok.

(nepszava.hu)


 

h i r d e t é s