h i r d e t é s

Sztrájkoltak a Continental makói gumigyárban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Sztrájkoltak a Continental makói gumigyárban

2021. február 18. - 07:05

A pandémiás helyzet miatt a sztrájkolók nem tudtak egy közös helyiségben gyülekezni, így csak hátraléptek a gépektől.

Munka közben - Forrás: MTI/Rosta Tibor

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak szerda délben a dolgozók a Continental AG Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárában, az épp műszakban lévő 400 munkavállaló mintegy fele szüneteltette a munkavégzést. A pandémiás helyzet miatt a sztrájkolók nem tudtak egy közös helyiségben gyülekezni, így csak hátraléptek a gépektől – tudtuk meg Radics Gábortól, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnökétől. Mint mondta: a dolgozók elsősorban a tarthatatlan munkakörülmények ellen tiltakoznak. A makói gumigyár cégvezetése ugyanis nyáron a járványra hivatkozva egyoldalúan felmondta a többletmunka elrendelését is szabályozó kollektív szerződést, és ezzel szabad kezet kapott a még a gyárban maradt munkások korlátlan túlóráztatására. A telephelyen most mintegy 1700-an dolgoznak, miután tavasszal sokan kiléptek a cégtől, mert nem vállalták a vezetőség által egyoldalúan bevezetett új munkarendet. A maradókat pedig azóta egyre jobban hajszolja a cégvezetés, hogy a megrendeléseket a kisebb létszámmal is teljesíteni tudják. Új dolgozókat ugyanis nem igazán tudnak fölvenni, pedig pár éve még sorban álltak itt a munkáért az emberek – sorolta a problémákat Radics Gábor. Hozzátette: eközben a régebb óta a gyárban dolgozó munkavállalóktól a cég elvenné a pluszjuttatásokat, hogy abból fedezze az újak bérét, ami igazságtalan a válságban is kitartó dolgozókkal szemben.

Az új kollektív megállapodásról decemberig folytak a tárgyalások, de a felek nem tudtak egyezségre jutni. A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: tisztában vannak azzal, hogy a pandémia és az autóiparban zajló folyamatok sok problémát okoznak a cégnek, de azt szeretnék, ha a dolgozók helyzete nem válna még rosszabbá, mint eddig. Ezért azt szeretnék elérni, hogy amíg a céggel közösen ki nem dolgoznak egy új, kompromisszumos kollektív szerződést, addig maradjon érvényben a régi. 

A cég MTI-nek kiadott közleménye szerint munkáltató elkötelezett amellett, hogy megállapodjon egy új, versenyképes kollektív szerződésről, és törekszik arra, hogy a munkavállalókkal együtt tudja a makói telephely versenyképességét javítani, és ezzel a gyár hosszútávú jövőjét biztosítani. A sztrájkbizottság követeléseivel kapcsolatban jelenleg is folynak az egyeztetések. (nepszava.hu)