h i r d e t é s

Szuperföldre bukkantak a kutatók: akár az életre is alkalmas lehet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Szuperföldre bukkantak a kutatók: akár az életre is alkalmas lehet

2019. augusztus 03. - 15:01

A Naprendszertől 31 fényévnyire azonosították a potenciálisan lakható bolygót.

GJ 357 d - Forrás: ZDF

GJ 357 d nagyjából hatszor nagyobb a Földnél és egy GJ 357 törpe nap körül kering. Az exobolygó 55,7 nap alatt kerüli meg gazdacsillagát és Föld-szerű feltételeket képes biztosítani. - írja az USA Today cikke alapján a National Geographic.

Cornell Egyetem kutatója szerint, ha a GJ 357 d atmoszférája megfelelően vastag, akkor folyékony halmazállapotban képes megmaradni a víz a felszínén, ami azt jelentheti, hogy élet lehet a bolygón. Ezt hamarosan új generációs távcsövek segítségével fogják vizsgálni a kutatók. A NASA szerint viszont, amennyiben az objektumhoz nem tartozik számottevő légkör, felszínén akár -64 Celsius-fok lehet a hőmérséklet és akkor csak jeget találhatnak a bolygón.

2019 elején a Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) űrszonda adatait elemezve vizsgálták GJ 357 b-t, egy Földnél sokkal melegebb exobolygót. A kutatás során aztán további égitesteket találtak a rendszerben, többek közt a GJ 357 d-t. Mivel az objektum csillaga lakható zónájában fekszik, ezért elvileg fennmaradhat rajta a folyékony halmazállapotú víz.

2021-2025 között két új teleszkópot fognak üzembe helyezni, melyekkel már keresni kezdhetik az életre utaló nyomokat az exobolygókon, ami már nagyon érdekli a kutatókat.

(Forrás: National Geographic) / noizz.hu


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky