h i r d e t é s

Tanácskoztak a közel-keleti kvartett képviselői

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tanácskoztak a közel-keleti kvartett képviselői

2015. február 09. - 10:32
0 komment

 

Megállapították, hogy mielőbb újra kell kezdeni a kétállami megoldás kidolgozását célzó izraeli-palesztin béketárgyalásokat.

Tanácskoztak a közel-keleti békefolyamat előmozdítására szervezett közel-keleti kvartett – az ENSZ, az EU, az Egyesült Államok és Oroszország – képviselői vasárnap az 51. müncheni biztonságpolitikai konferencia (MSC) margóján.

Jan Eliasson helyettes ENSZ-főtitkár, Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője, John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a megbeszélésről kiadott közlemény szerint megállapította, hogy mielőbb újra kell kezdeni a kétállami megoldás kidolgozását célzó izraeli-palesztin béketárgyalásokat.    

A tartós béke megteremtéséhez figyelembe kell venni a palesztinok igényét az államiságra, a szuverenitásra és az izraeliek igényét a biztonságra – emelték ki a kvartett képviselői.    

Hangsúlyozták az arab-izraeli konfliktus átfogó rendezésére irányuló, úgynevezett arab békekezdeményezés jelentőségét és az arab partnerek részvételének fontosságát.    

Kiemelték, hogy fel kell gyorsítani az újjáépítési munkálatokat a Gázai övezetben a lakosság alapvető igényeinek kielégítése és a stabilitás biztosítása érdekében. Hozzátették, hogy alapvető fontosságú a munkálatok finanszírozásához szükséges külső anyagi támogatás.    

A Földközi-tenger partján fekvő palesztin enklávé jelenleg romokban hever az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet közötti tavalyi fegyveres konfliktus következtében.   

A Palesztin Hatóság számításai szerint 7,8 milliárd dollárba (1,89 ezer milliárd forintba) kerülne a terület újjáépítése, ami több mint két és félszerese a Gázai övezet bruttó hazai termékének (GDP).   

A közel-keleti kvartett 2002-ben alakult meg. A béketárgyalások feltételéül szabja a palesztinok számára Izrael állam elismerését, a lemondást az erőszakról, és az Izrael és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet között a múltban megkötött megállapodások elismerését.   

Az MSC-ben mindig is az volt az egyik fő “hozzáadott érték”, hogy lehetőséget adott a nemzetközi politika szereplőinek a közvetlen találkozásra – emelte ki a vasárnap véget ért konferenciát záró beszédében Wolfgang Ischinger, az MSC igazgatója. Elmondta, hogy a szervezők összesítése szerint az MSC margóján három nap alatt 750 két- vagy többoldalú tárgyalást tartottak.

 

gepnarancs.hu


 

h i r d e t é s