h i r d e t é s

Tanulatlanok már nem vezethetnek autót Romániában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Tanulatlanok már nem vezethetnek autót Romániában

2022. január 07. - 07:42

Romániában az idei év elejétől csak azok kaphatnak jogosítványt, akik elvégezték tízosztályos iskolát (Magyarországon nyolc általános kell ehhez), és szigorítják a közlekedési kihágások büntetését.

Forrás: meetandvisitromania.wordpress.com

Romániában január elsejétől módosítások léptek érvénybe a közlekedési rendszabályzatban: az egyik fontos változtatás értelmében nem szerezhetnek vezetői engedélyt azok, akik nem végezték el legalább a tíz osztályt – vette át a Mediafax hírét a Maszol. Az új szabályokat elsősorban a jogosítványszerzés körüli korrupciós botrányok indokolják.

Az év első napján érvénybe lépett új szabályok többsége a vezetői engedély megszerzésének módjára vonatkozik. Ezek közül a legfontosabb, hogy megfelelő iskolai végzettséghez kötik azt. A módosítás a közúti büntetőpont felső határáról is rendelkezik. A múlt év végi döntés értelmében a büntetőpont értéke idén sem változik, 145 lejben (10,7 ezer forint) fagyasztották be.

Egy újabb rendelkezés szerint az autópályán szabálytalanul közlekedő sofőröknek nagyobb bírságot kell fizetniük. A hátramenetben vagy leállósávban közlekedők akár 2900 lejes (210 ezer forint) pénzbüntetésre is számíthatnak, jogosítványukat négy hónapra felfüggeszthetik. A vasúti átjáróknál szabálytalankodók 2900 lejes büntetést kaphatnak. (Napi.hu)