h i r d e t é s


Tanuljátok meg a KRESZ-t!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tanuljátok meg a KRESZ-t!

2017. szeptember 19. - 13:15

 

A képen látható táblát szokás szerint "esztergomi módra" helyezték ki.

A jelenlegi megoldás több sebből is vérzik:

  • valamelyik nagytudású városházi fontosság a tábla vonalában parkoltatja-indítja a helyi járatot, amelytől láthatatlanná válik a tábla,
  • eléggé ciki villanyoszlopra táblát illeszteni,
  • egyes autóvezetőknek fogalma sincs a KRESZ táblákról, az elsőbbségről és a jobbkézről (ezeket később részletezem).

A fentiek okán a körzet képviselőjének, a poroló fejlesztése után, mielőtt más körzetek fejlesztéseiről posztolgat politikusi oldalán, nem árta utánajárnia a problémának és megszűntetni a balesetveszélyes állapotot! Megjegyzem ez a tábla nem tegnap, hanem évek óta a villanyoszlopról szabályoz, csak mióta kezd felkapottabb lenni a vasút, megnövekedett a forgalom.

A térképen remekül látszik a problémás kereszteződés (a táblát én tettem rá, mert a google térképen nincsenek KRESZ-táblák):

Elsőbbségadás kötelező

12. § Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák

(1) Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák:

a) "Elsőbbségadás kötelező"; a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésben elsőbbséget kell adni a keresztező (betorkolló) úton - illetőleg, ha a jelzőtábla alatt az útkereszteződés alaprajzi vázlatát feltüntető kiegészítő tábla van, az ezen vastag vonallal jelzett úton (10. ábra) - érkező jármű részére. Ha a kiegészítő táblán a kerékpár-közlekedésre utaló jelzés van (10/a. ábra), abban az esetben az úttest kerékpár-közlekedés céljára burkolati jellel kijelölt részén áthaladó kerékpáros részére elsőbbséget kell adni.

Jobbkéz szabály

A jogszabály a következőt írja a 31. § (5) bekezdésben: Elsőbbséget kell adni, ha a 28. § (2) bekezdésében foglaltakból más nem következik, balra bekanyarodó járművel az úttesten szemből érkező és egyenesen továbbhaladó vagy jobbra bekanyarodó jármű részére.Véleményem szerint a kérdéses helyzetben a 28. § (2) bekezdéséből - jobbkéz szabály - más következik, méghozzá az, amit az útmutató is tartalmazott, nevezetesen az a balra kanyarodó jármű haladhat elsőként, amelynek jobb keze felől nem érkezik másik jármű!

 

A jobbkéz szabályra ebben az esetben cak azért hivatkozom, mert aki a vasútállomás parkolója felől érkezik és nem vezet, hanem csak néz ki a fejéből, és ezért nem látja a táblát, akkor is illene lassítania és körülnéznie, hiszen a főútvonal neki jobbra van. Attól, hogy egy út egyenes és ő pontosan arra megy, az nem azt jelenti, hogy elsőbbsége van.h i r d e t é s

betöltés..

;