h i r d e t é s

Tanuljunk az e-sportolóktól: hogyan készítsük fel szervezetünket többórás ülő tevékenységre

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Tanuljunk az e-sportolóktól: hogyan készítsük fel szervezetünket többórás ülő tevékenységre

2019. április 08. - 13:54

Az egészségügyi világnap alkalmából érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a digitalizáció korában ma már tudatosan kell gondot fordítani az egészségmegőrzésre, ezen belül is az életmódunkra és a testmozgásra. 

Illusztráció: pixabay.com

Az e-sport hazai fejlődését támogató K&H ezért összegyűjtött néhány tippet, amire mindenképpen ügyelj, ha több órán keresztül ülő tevékenységet végzel a monitor előtt, legyen az munka, szórakozás vagy e-sport.  

A digitalizáció korában az egészségünket meghatározó életmódunk is átalakul: órákat töltünk a monitort vagy a telefont bámulva, ülő – vagy még inkább görnyedt – testhelyzetben, ami a rossz testtartás és a test egyenetlen terhelése miatt jelentősen igénybe veszi a szervezetünket. Jól tudják ezt az e-sportolók, akik a napi többórás játékedzés mellett tudatosan odafigyelnek a testedzésre is, a megfelelő fizikai állapot ugyanis elengedhetetlen a jó teljesítményhez. Egy komolyabb mérkőzés akár 5-6 órán át is tarthat, miközben a Német Sporttudományi Egyetem kutatása szerint az e-sportoló kortizol (anti-stressz hormon) szintje ugyanolyan magas, mint egy autóversenyzőé, a pulzusa pedig akár 160-180-ra is felgyorsulhat, ami a maratoni futókra jellemző. 

Mi az e-sportra mint a jövő sportjára tekintünk, hiszen az e-sportolók rengeteg edzés és komoly munka árán tudnak a profi nemzetközi játékosok közé kerülni.

Annak ellenére ugyanis, hogy főként szellemi tevékenységről van szó, elengedhetetlen az erős vázizomrendszer, olyan nyak- és vállizomzat kell, ami bírja a hosszú távú játékot és a jó vérkeringés is nélkülözhetetlen a folyamatos agymunkához, illetve kéz-szemkoordinációhoz.

A sportnak tehát ez az új területe is komoly szellemi és fizikai erőnlétet követel, csakúgy, mint más szellemi, technikai vagy precíziós sportok

 – mondta el Horváth Magyary Nóra, a Magyar Nemzeti E-sport Bajnokságot támogató K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Nem kell azonban e-sportolónak lenni ahhoz, hogy az ülő tevékenység miatt tudatosabban odafigyeljünk a testünkre, a fizikai állapotunkra. A K&H, a hazai e-sport fejlődésének első nagyvállalati támogatójaként ezért összegyűjtött néhány alapvető dolgot, amellyel a leghatásosabban ellensúlyozhatjuk a többórás, monitor előtti ülés negatív hatásait: 

  • a nyak- és vállizmok lazítása: mivel koncentrálás közben gyakran észre sem vesszük, hogyan tartjuk hátunkat, vállunkat, ezért időnként tartsunk szünetet, amikor néhány fejkörzéssel és karlendítéssel átmozgatjuk a felsőtestünket.
  • vérkeringés fokozása: legalább óránként álljunk fel, ha lehetőségünk van rá, akkor menjünk ki a friss levegőre, és lépcsőzzünk kicsit – de legalábbis végezzünk néhány guggolást.
  • gerincoszlop védelme: a gerinc egyenletes terhelése érdekében támasszuk meg derekunkat, hogy az függőleges helyzetben maradjon.
  • ügyelj a szemedre: néhány egyszerű gyakorlattal is sokat tehetünk látásunkért. Kicsit dörzsöljük össze tenyerünket, és tegyük a szemünkre. Pihentessük így néhány percig, és közben próbáljunk lazítani. Emellett az is sokat segíthet, ha rövid szünetet tartunk, és kinézünk az ablakon, vagy pár sort olvasunk az újságból. 
  • hangoljuk össze a testmozgást és a munkát: ha a nap jelentős részében ülő munkát végzünk, illesszünk be a heti menetrendünkbe legalább két reggeli vagy esti sportolást. Lehet ez jóga, tánc, futás, edzés, ami biztos, hogy nem csak a testünknek, de a lelkünknek, szellemi frissességünknek is jót teszünk majd ezzel.