h i r d e t é s

Tapolca önkormányzata nyilvánosságra hozta az Elios-szerződést

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tapolca önkormányzata nyilvánosságra hozta az Elios-szerződést

2018. március 05. - 12:09

 

Feltöltötte Tapolca honlapjára az önkormányzat azt a szerződést, amelyet az Eliosszal kötöttek 2014. februárban a helyi közvilágítás megújításáról – írja a 24.hu.

Tapolca, Városháza

A tapolcai projekt egyike annak a 35 közbeszerzésnek, amelyet az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) is vizsgált. Ráadásul a település által vállalt önrészt a Lázár János vezette Miniszterelnökség fizette ki.

A 249,6 millió forintról szóló szerződésből kiderül, hogy az Eliost az a Mancz Ivette képviselte, aki akkor a közvilágítási üzletág vezetője volt. Róla egy korábbi cikkünkben azt írtuk, hogy az Elios üzletági vezetője az elvileg független pályázat-előkészítői munkák teljes spektrumán rajta tartotta a kezét.

Az OLAF rábukkant egy olyan Word-fájlra, amelyben 15 önkormányzat számára készült szerződés vázlata volt. A dokumentumot Mancz hozta létre - írja cikkében a 24.hu.

Az OLAF-jelentés külön kiemeli, hogy 17 önkormányzat pályázati kiírásának sarkalatos részeinél találták meg Mancz Excel-fájlját. Az egyik ilyen rész éppen az volt, amellyel az utolsó pillanatban átírták az Elios-üggyel foglalkozó cikksorozatunk első részében említett belső megtérülési rátákat. A képletben használt 50 ezer világított órát egyszerűen minden pályázatban kicserélték százezerre a pályázat beadása előtt. Mivel a valóságban ezeknek, az Elios által felszerelt LED-lámpáknak az élettartama csak körülbelül 60 ezer óra, a pályázat beadásánál jelzett kapacitás 40 százaléka elvileg megmarad, hiába nem létezett sohasem. (atv.hu)


 

h i r d e t é s