h i r d e t é s

Te is vesztes akarsz lenni?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Te is vesztes akarsz lenni?

2020. július 13. - 18:59

 

Lássuk, ki a vesztesek

Kik megszegik Allah törvényét a Vele kötött szövetség után, kik meggátolják Allah elrendeléseinek bekövetkezését és megrontók a földön. Ők a vesztesek. (Korán 2:27)

Három állítás hangzik el:

  1. Kik megszegik Allah törvényét a Vele kötött szövetség után. Néhány betegesen zsidózó kommentátor szerint ez Isten és a zsidók közti szövetségre utal, melyet a zsidók megszegtek. Ha ez így lenne, akkor tekintsük a Koránt egy szűkre szabott történelemkönyvnek és értelmezzük Izrael gyermekei és Isten kapcsolata vonatkozásában. De hiszen ilyen már van! Azt Tórának vagy Ószövetségnek hívják! Akár elfogadjuk eredetiségét, akár nem, annyit mindenképpen be kell látnunk, hogy a Tóra az a kinyilatkoztatás, ami a zsidók és Isten közti kapcsolatról szól. A Korán is ez? Ugye, hogy nem! Ha pedig nem, akkor ez az állítás példabeszéd, értelme általános és az EMBER-ISTEN kapcsolatra utal, tehát ránk is! Úgyhogy nem maradsz ki barátom Te sem! A Koránt nem olvashatod küldő szemlélőként, mert annak mondataiban utazol, rólad is szól. Igen, Isten Veled is szövetséget kötött! Attól a pillanattól kezdve, hogy lelket lehelt testedbe, ott van Veled és felelős vagy e szövetség megtartásáért. Szándékoddal, tetteiddel, életeddel, vagyonoddal adós vagy Teremtődnek, mert ez mind letétben van nálad, nem a tiéd! Ha pedig ez mind csupán letét, úgy bánj vele, hogy az a letétbe adónak tetszen. Íme itt a szövetség közted és Teremtőd között!
  2. Kik meggátolják Allah elrendelésének bekövetkezését. Minden pályán kering, akár a bolygók. Ez a keringés, körforgás egy törvény szerint megy végbe. A fizika is ismer ilyen törvényeket, pl. gravitáció. Lehet nem egyetérteni, szembe menni vele, de teljesen felesleges. A gravitáció földi körülmények között kiszámítható módon hat. Mindennek van a gravitációhoz hasonlatos törvénye, ami szerint halad, él. Ilyen rendbe írható be a természet, minden teremtett élettelen és élő objektum, köztük az ember is. Működésük törvényeinek felfedezése nem csak kívánatos, hanem előírt. Számos áya rendeli el a Koránban a minket körülvevő világ Jeleinek figyelését, tanulmányozását. Az ember is a teremtés része, így a törvény rá is vonatkozik. Nem vonhatja ki magát a teremtésből és nem is viselkedhet zsarnokként a teremtésben. Egyet tehet: beilleszkedhet. Ha nem ezt teszi, rövid távon élvezheti vágyainak örömeit, de hosszú távon elvész. Ugyanez történik az ember társadalmán belül is. Hozhat törvényeket önhatalmúlag, vagy parlamentjei által, forgalomba hozhat élelmiszereket, melyek olcsók, de beltartalmuk egészség károsító, alkalmazhat kamatot, bevonhatja más tőkéjét tiltott spekulációkba stb., de ha ez szembe megy Allah rendelkezésével, akkor csak idő kérdése és minden a feje tetejére borul. Mert a szabad akarat és tudat, nem minden esetben jelent előnyt. Ha ezt gyengeség motiválja, akkor hátrány.
  3. Megrontók a földön. Vannak kreatív, konstruktív erők és vannak olyanok, amelyek másokból élnek, azokat parazita módon kihasználva. Ők azok, akik mást adnak el magukból, mint amijük van. Azt mutatják, hogy bölcsek, rendelkeznek, de nem bölcsek. Azt mutatják, hogy az erkölcs megtestesítői, de gyarlók. Azt mutatják, hogy tartalmuk van, de üresek. Ők azok, akik nélkül jól megvan a világ, de ők a világ nélkül nem létezhetnek. Tapadókorongjaikkal ráragadnak mindenre, amiből hasznot remélhetnek és úgy szívják le, teszik zsebre, zsarolják ki a javakat, hogy nem számolnak a következményekkel. Eszköztárukban szerepel a Fitna (ármány, zavarkeltés), Képmutatás és jellemükben a Baghi (mohó, kapzsi szerzési vágy) dominál, melyek az Iszlám fő bűnei közül valók.

Ugye sokra illik a fenti „vesztes” meghatározás? Úgyhogy nyugi! Minden vesztesnek eljön az ideje.

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s