h i r d e t é s

Tehetségek Szolgálatáért életműdíjat kapott Zsakó László

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tehetségek Szolgálatáért életműdíjat kapott Zsakó László

2020. április 02. - 18:19

 

Tehetségek Szolgálatáért életműdíjat kapott Zsakó László, az ELTE Informatikai Karának tanszékvezető egyetemi docense, a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának elnöke.

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Kitüntetési Bizottsága a fiatal tehetségek felkarolásában végzett önzetlen, igen eredményes, sok éves áldozatos munkája elismeréseként ítélte oda a díjat.
Zsakó László évtizedek óta a magyar informatikai tehetséggondozás ikonikus alakja: 1985 óta szervezi hazánk legnagyobb általános iskolai és középiskolai programozói versenyeit a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NIJSZT) égisze alatt. Tehetséggondozási szakkörök hálózatát alakította ki és személyében is összeköti az NJSZT és az ELTE Informatikai Kar tehetséggondozási programjait.

Kiemelkedő munkájának köszönhetően értek el fantasztikus eredményeket a magyar diákok a nemzetközi versenyeken. Ezt bizonyítja a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián (CEOI)  évek során elért 2 arany-, 14 ezüst- és 42 bronzérem, a nem hivatalos ország eredmények összesítésében elért 5. helyezés. Az ő tehetséggondozó rendszerében kitűnt és felkészített diákok a Nemzetközi Diákolimpián-n (IOI) elért 13 arany-, 32 ezüst- és 48 bronzérme, az ország összesített 12. helyezése.

Az ELTE IK Informatikai Doktori Iskolája Szakmódszertani Programjának vezetőjeként Zsakó László elkötelezetten dolgozik az informatika tanításával kapcsolatos és az informatika más tantárgyakban való felhasználásával kapcsolatos kutatásokban is. 68  szak- és tankönyv, mintegy 200 szakmai cikk és konferencia előadás szerzője, tagja az ELTE pedagógusképzési,  tanárképzési és tanár-továbbképzési tanácsainak, és az MTA Köztestületének. Több hazai és nemzetközi konferencia programbizottságának vagy szervezőbizottságának elnöke, illetve tagja. Korábbi elismerései: Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, a Neumann Társaság Tarján-díja, a nemzetközi diákolimpiai bizottság kitüntetése az informatikai diákolimpiai mozgalomban végzett 20 éves tevékenységért, az ELTE TTK, illetve az ELTE IK kiváló oktatója, továbbá 14-szer miniszterelnöki elismerő oklevél a tehetséggondozásban végzett munkáért. 
 


 

h i r d e t é s