h i r d e t é s

Temetni jöttem Caesart

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Temetni jöttem Caesart

2021. október 08. - 10:05

Orbán könnyedén szétzúzta az ellenzéki egységet. Sok erőfeszítésébe nem került. Maguk is mindent megtettek az érdekében.

Vincenzo Camuccini

Karácsonyt vélte a fő ellenfélnek, ezért rá összpontosított.
Ehhez találnia kellett egy embert, aki éket ver a két baloldali tömörülés amúgy is rogyadozó, ellentmondásokkal, szinte fű alatti polgárháborúval terhes szövetségébe. Megtalálta.

Meggyőződésem, hogy Márki-Zay váratlan sikere az első fordulóban tömegesen rá szavazó fideszes voksolók munkálkodásának eredménye.

Hiszen Márki-Zay párttámogatás, koherens program nélkül, csakis szűkebb pátriájában ismerten a semmiből jött föl.

A meglepett Karácsony, aki két döntő hibát is elkövetett az első forduló előtt (nem mérte föl, hogy Magyarország nem csak Budapestből áll, és nyilván vidéki passzivitással számolt, másfelől szinte beállt Orbán táborába annak a narratívának a döbbenetes átvételével, amit Gyurcsány-közellenségnek hívnak, elhatárolódott a 2010 előtti garnitúrától, ezzel sok baloldali szavazót elbizonytalanítva), Karácsony akinek számára már a második hely is megdöbbentő csalódás volt, egy hét alatt tönkrezúzta a maradék imázsát is a tökölődő ingadozásával és elvtelen döntésével, hogy Márki-Zay-jal társul a baloldali Dobrev ellen. Márki-Zay-jal, aki átvágta őt a palánkon.

Hogy Karácsony ilyen agyrémszerűen szerepelt, azt értem, valami nagy lumen sosem volt. De az MSZP?
Ott azért vannak öreg rókák. Miért hagyták?
Hiszen Karácsonnyal együtt őket is eliminálta a tehetetlen, az eseményekkel sodródó konglomerátumként való, a pálya szélén szemlélődő magatartásuk, mely egyetlen következtetés levonására alkalmas: csak és kizárólag Gyurcsány és Dobrev a legyőzendő ellenfél számukra. Jobboldal, baloldal nem számít.
Úgy tűnik, Orbán sem.

Orbán tehát fölfuttatta Márki-Zayt az első fordulóban, és nem kétséges, hogy ugyanezt fogja tenni a másodikban is: tömeges szavazatokkal biztosítja Márki-Zay győzelmét.

Amihez immár az ellenzék szinte összes pártja szekundál.
Jakab és az LMP a hallgatásával, Fekete-Győr a fontoskodásával, mellyel saját szégyenletes szerepléséről kívánja elvonni a figyelmet.
És most már Karácsony (tehát az MSZP-P) nyílt egyértelmű támogatásával.
Aki ostobaságában a legnagyobb bűnt követi el: a baloldali szavazóit a baloldali Dobrev ellen, a jobboldali Márki-Zay támogatására hívja fel.

Nagykoalíció jött itt létre Dobrev ellen. Pontosabban Orbán által sugallt és háttérből mozgatott nagykoalíció az ellenzék szétverésére. Ámbár nagyon még csak mozgatni se kellett.
Eddig is csak elvek feladásával járó, kényszer-szülte tákolmány volt, a nagy szavakon és könnyes fogadkozásokon kívül egymás fúrásával, ármánnyal, kisakkozással, kisded összeesküvésekkel, itt-ott a Fideszt idéző mocskolódással tarkítva.

Orbán számítása megint bevált.
Egy háttér, szervezet nélkül embert lőcsölt az ellenzékre, és az feltehetően el is viszi a pálmát. Karácsonyt és Jakabot kiütötte, Dobrevet elszigetelte.
Ki maradt? Senki.

Az egész színtársulatból egyedül Dobrevet illeti elismerés. Konzekvensen lépett föl, járta, mozgósította az országot, Karácsonnyal ellentétben felismerve, hogy vidéki támogatók nélkül nem győzhet.
Nem kötött piszkos alkut, és nagyvonalúan kezelte Karácsony mocskos kis pártütését. Pedig beszólhatott volna.
Akár nyer, akár veszít a második fordulóban, őt nem érheti szemrehányás. Csak sajnálhatjuk, hogy ilyen ellenzéki tagtársakkal volt/lesz kénytelen együtt menetelni. Ha hagyják neki.

Szinte már mindegy is, hogy Karácsony bejelenti-e a visszalépését, választóit Márki-Zay támogatására buzdítva, ahogy sajtóhírek szerint várható. Ez az utolsó dobása csak a hab a tortán.

A miniszterelnök-jelölt személye nem túlságosan fontos a jövő évi választásokhoz képest. De iránytűnek megteszi mindaz, ami itt lezajlott.

Hogy mi várható, és mi várható egy Márki-Zay vezette kormánytól (pláne egy Karácsonnyal – bukott ember – rotációs miniszterelnökségtől), ha véletlenül mégis győznének? Jobb nem belegondolni!

Mi a pillanatnyilag levonható tanulság?
Egy illúzióval megint szegényebb lett, aki hitt benne: ebben az országban, jó ügy szolgálatában két ember sem képes összefogni, ha helyette megfojthatják egymást.

Bármi a tét.

Címkék: 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s