h i r d e t é s

Teóriák fogságában

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Teóriák fogságában

2021. október 12. - 08:59

Az előválasztási kampány legújabb fejleményei miatt tollat ragadtak az elméleti államépítők.

A kép illusztráció! - Forrás: Integratív-Medicina

Haraszti Miklós Márki-Zay támogatására szólított (Másnap, ha Dobrev győz – 444.) azzal az érveléssel, hogy itt megint az urbánus-plebejus párharcra kényszerítenek minket Dobrev követői, holott a pesti értelmiség (más megközelítésben a baloldal) nem győzhet.

Ungváry Rudolf lényegileg ugyanerre a megállapításra jut (Amikor az okosabb nem enged – 444.), azzal a terminológiai különbséggel, hogy nála a nevesített baloldal a mérsékelt jobboldal nélkül nem győzhet.

Mind a ketten lényegileg ugyanazzal érvelnek: az ingadozó szavazók megnyerése nélkül nem lehet többséget szerezni, a baloldal/urbánusok pedig nem tudják megszólítani a gyurcsányozással fertőzött tömegeket.

Mármost!

1./ A baloldal nem önmagában szenvedett vereséget 2010-18 közt, amint arra Ungváry érvként hivatkozik, hanem a vele akkor szövetségre nem lépő mérsékelt- (LMP) és szélsőjobboldallal (Jobbik) együtt.

2./ Azok a választások viszont, legalábbis a 2014. évi és a 2018. évi megmutatták, hogy együtt indulva győzhetnek. Számszerűen több szavazatot szereztek, mint a Fidesz.

3./ Senki nem állítja a Dobrev mellett kardoskodók közül (mint jómagam is), hogy a baloldal egyedül győzhet. De a másik oldal sem.
Márpedig Dobrev az, aki folyamatosan az együttműködésről beszél, és Márki-Zay az, aki ezt eliminálja, sőt Dobrevet gyurcsányozva mocskolja, a DK-t azzal vádolja, hogy szocialista és Párbeszédes politikusokat zsarolt meg, hogy Dobrevet támogassák, és lehazaárulózta azokat, akik Dobrev mellett tették le a voksot.

4./ Mind a ketten túldimenzionálják a Gyurcsány-visszahatást!
Az ingadozó, bizonytalankodó szavazókat, ha egyáltalán elmennek voksolni, a tapasztalatok szerint nem párt-, hanem személyes szimpátiák vezetik, alakítják azt a döntésüket, hogy kire szavaznak.

Dobrev vidéken népszerű! Nem lehet demagóg módon egyszerűen negligálni ezt a tényt!
Hogy Haraszti egész rosszul közelíti meg ezt a kérdést, azt mi sem igazolja jobban, mint, hogy Dobrev vidéken jobban szerepelt, mint Pesten, ahol egyébként most még a pálfordulása ellenére Karácsony mellett kitartó, a szavára hallgató fővárosi szavazók voksaival is meg kell küzdenie.

5./ Végül pedig mind a ketten átsiklanak egy roppant egyértelmű tény fölött: Márki-Zay nem mérsékelt jobboldal, hanem populista szélsőjobb! Megnyilvánulásaiban, retorikájában, módszereiben, hazudozásában program-nélküliségében egyaránt.
Márki-Zay egyelőre csak cselvetésben, lövészárok-ásásban, gyűlöletkeltésben, mocskolódásban jeleskedik. Nem más ő, mint egy Orbán II.
Mit nem lehet ezen látni? Mit nem lehet ebből észre venni?

(Ami pedig a mérsékelt jobboldalt illeti, legutóbb most, Pálinkás esete megint bebizonyította, hogy Magyarországon a mérsékelt jobboldalnak egyszerűen nincs bázisa. Nincs rá igény!)

Mi várható ettől az embertől, ha most nyerne?
Még egy közös, együttműködésre irányuló nyilatkozatot se volt hajlandó aláírni, üres, demagóg kifogással elhárította. Ha ezt a szándékot még hazudni se hajlandó, mit fog tenni?

Az érv, hogy hiszen közös kormányzásra fog kényszerülni, gyenge lábakon áll! Mert ha ez Márki-Zaynak csapda, akkor az ellenzék többi résztvevőjének is!
Ki fogja kockáztatni a koalíciós kormány bukását azzal, hogy szembeszegül a miniszterelnökkel?
Ki van olyan erőszakos, hogy ezt ettől függetlenül meg is merje tenni?
Jakab esetleg. Ha a placcon lesz még. Dobrev biztosan. Akkor lekommunistázzák és az MSZP nevet a markába.
A többiek? Az LMP, ha egyáltalán ot lesz is, teljesen súlytalan. A Momentum? Pillanatnyilag vezetési válsággal küzdenek, egyébként is Márki-Zayt támogatják.
(Ami rámutat a tényre, hogy e – Fekete-Győr kivételével – rendkívül rokonszenves ifjaknak halvány gőzük sincs a való életről.

Márki-Zay-ról pedig még egy dolgot megtudhattunk: nagy hazardőr! Ebben jobb mindenkinél.

Én is a történelmi párhuzamokat hívom segítségül, hogy megfejthessem a magam korának rejtvényeit, csapdáit. Mert nincs új a Nap alatt!
Mai hősök és gazemberek elődeik mintáit követik!
De a konkrét helyzet sajátosságait azért nem lehet figyelmen kívül hagyni: automatikus másolás félrevisz!
Ha két ilyen öreg róka közíró megtéved, engedve, hogy becsontosodott teoretikus nézőpontjuk és az "egy az egyben" a helyzetre húzott történelmi tapasztalataik félrevigyék őket, akkor mit várhatunk a lelkes, de tapasztalatlan Donáth Annától? És főként mit várhatunk a Márki-Zay és most már Karácsony által félrevitt szavazóktól?

Félek, hogy nem sokat!

Címkék: 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s