h i r d e t é s

Természetes kiválasztás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Természetes kiválasztás

2021. május 03. - 10:45

 

Semmi köze az evolúcióhoz. Az a kiválasztódás! Emez pedig tudatos döntés eredménye. Meg persze a kikopásé is, bizonyos közegből.

De nem ez az utóbbi a döntő szempont. A pénznek ugyanis nincs szaga, amint ezt Vespasianus császár, és az ürülékadó óta tudjuk.

Orbán kigolyózta Európát. Tágabb értelemben a világ demokratikus berendezkedésű felét.
Mert, mondjuk az USA, Kanada, Új-Zéland, Ausztrália, Japán és az Egyesült Királyság se szerepel az étlapon. A fejlesztendő üzleti kapcsolatok étlapján.

Helyettük mindenféle kódis és nem kódis afrikai diktátorok, közép-keleti, újabban rokon, egykori helyi (tagköztársasági) pártfőtitkárokból avanzsált szultánok és martalócvezérek, közel-keleti gazdag emírségek, Erdoğan Törökországa, távol-keleti kommunista rezsimek, és magukat demokratikusnak nevező diktatúrák, az orosz cár, a filippínó gyilkos, a dél-amerikai elnök-bandavezér, meg más hasonló notabilitások szerepelnek Szijjártó telefonkönyvében, és kötnek velünk "gazdasági, kereskedelmi, műszaki tudományos" célú és egyéb, az országunk érdekeit maximálisan szolgáló szerződéseket.

Most például Pakisztánnak nyújtunk 50 millió dolláros (kötött felhasználású) segélyt, és nyitunk 84 millió dolláros hitelkeretet a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére.

Miközben én, néhány gézing kivételével még életemben nem láttam pakisztáni terméket itthon.
(Leszámítva a hetvenes éveket, amikor a textilgyártás alapanyagát, gyapotot vásároltunk tőlük, azokban az években, amikor a szovjet gyapottermés gyenge volt, és részben a Közép-Keletről, pótolni kellett. De hol van már a magyar textilipar!)

Ehhez a remek nemzetközi üzleteléshez járul még a határon túliakhoz templomfelújításra, stadionépítésre, helyi, huszadosztályú focicsapatok szponzorálására, és egyéb hasznosságokra, főként persze szavazatszerzésre szolgáló, folyamatosan ömlő dohány. Százmilliárdok. Miközben a Lánchíd felújítására nincs pénz.

Az új, orbáni nemzetközi gazdasági kapcsolatok palettája igen impozáns!
A világ politikai- és részben gazdasági értelemben vett rosszabbik fele szinte hiánytalanul szerepel rajtuk. De nem mindenki!
Szaúd-Arábia, Irán szarik Orbánra. Nincs rá szükségük. Irak pedig elseftelget az olajával (ha éppen hozzáfér), Afganisztán pedig az ásványi kincseivel és a marihuána-ültetvényei termésével nélkülünk is. Úgy a jelenlegi, Amerika-barát kormány, mint a Talibán.
(Melyek kincsek haszna miatt – mellesleg stratégiai fekvésére tekintettel is – negyven éve próbálják "pacifikálni" az oroszok, majd az amerikaiak, akik nem tanultak az orosz fiaskóból, és egyikük sem a britekéből).

Ki marad még? Hát Észak-Korea.

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s