Tesla: Mindeki ismeri őket, pedig semmit nem költenek reklámra

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Tesla: Mindeki ismeri őket, pedig semmit nem költenek reklámra

2021. október 26. - 05:57

A Teslát talán senkinek sem kell bemutatni, és a név hallatán feltehetően mindekinek a cég elektromos autói jutnak eszébe, amik még önvezetésre is képesek (egy bizonyos fokig), arról már nem is beszélve, hogy a világ egyik leggazdagabb és legismertebb embere, Elon Musk áll a cég élén. 

Forrás: Androgeek

A világ legértékesebb autógyártója úgy jutott el erre az ismertségi szintre, hogy egy centet sem költ marketingre, pedig ha belegondolunk, azért az autógyártóktól egyáltalán nem idegenek a reklámok. Kétségtelen, hogy a Tesla valamint nagyon is jól csinál, hiszen marketingkiadások nélkül közel négyszeresére nőtt a cég brandértéke tavaly óta, amivel a Kantar BrandZ szerint a leggyorsabban növekvő márka volt a világon.

Gyakran mondják, hogy a szájreklám a legjobb reklám. Ha ez valamelyik cégre igaz a világon, akkor az a Tesla, amely villámgyorsan emelkedett fel a globális autóipar csúcsára. Az elektromos járműveket gyártó vállalat egyébként még híres is arról, hogy egy lyukas garast sem költ hirdetésekre, annak ellenére, hogy a marketing a legtöbb autógyártó esetében jellemzően jelentős kiadási tétel.

A másik oldalon viszont a Tesla átlagosan 2984 dollárt költ eladott autónként kutatás-fejlesztésre (K+F) - ez a legtöbb esetben háromszorosa a többi hagyományos autógyártóénak - írja a Visual Capitalist. Eladott járművekre vetített alapon a Tesla egy autóra jutó 2 984 dolláros K+F-kiadása jóval nagyobb, mint más autógyártóké, sőt magasabb összeget fordítanak autóra vetítve K+F-re, mint a három másik autógyártó (Ford, GM és Chrysler - utóbbi már a Stellantis része) egy autóra jutó kutatás-fejlesztésre fordított kiadása együttvéve.

Ami a hirdetéseket illeti, a hagyományos autógyártók átlagos kiadása járművenként 495 dollár. Bár a Tesla technikailag semmit sem költ reklámra, a vállalat önmagában egy marketinggépezet, amelyet a világ leggyorsabban növekvő márkájaként tartanak számon, és a Tesla gyakran uralja a sajtót valamint a közösségi médiát.

Kantar BrandZ szerint a Tesla brandértéke 2020-ban még "csak" 11,35 milliárd dollár volt, ami 2021-re 42,61 milliárd dollárra nőtt, tehát majdnem négyszeresére emelkedett. Mi történt a Teslával tavaly, hogy ilyen lendületet kapott? A vállalat a Model Y bevezetésével belépett a SUV-piacra, és megkezdte a gyártást Kínában, ami 2020 első 9 hónapjában 90 százalékkal növelte az eladásokat az országban.

A K+F és a reklámkiadások közötti egyensúly a tőkeallokáció kényes része, amelyről minden vállalkozásnak döntést kell hoznia. Általánosságban elmondható, hogy a több K+F javíthatja és fejlesztheti a termék vagy szolgáltatás minőségét a versenytársakhoz képest. Ha helyes a kivitelezés, ez nagyobb árképzési erőt eredményezhet, ami az árrésekben is tükröződik. Ezzel szemben a reklám elkaphatja a fogyasztók figyelmét és népszerűsítheti a vállalkozást. Viszont ez egy trükkös egyensúly, amelyet nem mindig könnyű jól eltalálni.

Bár a tőkeelosztás létfontosságú, az egyik tényező, amely megkülönbözteti a Teslát a többi autógyártótól, maga a a vezérigazgató, Elon Musk személye. Musknak több mint 60 millió követője van a Twitteren, és a cégvezér jelentős népszerűsége kétségtelenül hozzájárult a Tesla márka ismertségéhez, amely vitathatatlanul az elektromos járművek forradalmának szinonimájává vált.

Az amerikaiak 85 százaléka még mindig autóval közlekedik elsődlegesen a munkába járáshoz. Ennek eredményeképpen az autók valószínűleg komoly átalakuláson mennek majd keresztül, ahogy a világ tovább halad a zöldebb jövő felé vezető úton.

Persze arra a kérdésre most még senki nem tudja a választ, hogy a K+F és a marketing aránya hogyan fog változni a hagyományos autógyártóknál, miközben az elektromos autókra való átállás éppen zajlik, de az biztos, hogy egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy a Teslának emiatt nem fog fájni a feje. (Portfolio)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s