h i r d e t é s

Testépítés vegánként

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Testépítés vegánként

2020. április 13. - 16:43

Az izmok építésének kérdésében azonnal fel szokott merülni a megfelelő fehérjebevitel szükséglete, és hogy azt a húsokból tudjuk megfelelően fedezni szervezetünk számára. Azonban az, hogy csak a hús a megoldás az elegendő fehérjéhez, téves elképzelés.

Forrás: fittprotein.hu

Persze azt szem előtt kell tartani, hogy - bár szuper húsmentes fehérjeforrások vannak - több szempontból is van különbség a fehérjék között.

Húsfogyasztók kontra vegánok

A húsmentes étrendben szereplő nagy mennyiségű zöldségek és gyümölcsök hatására a vegánok anyagcseréje fel van gyorsulva, míg a húst fogyasztóknál a lassabb emésztési idő miatt lassabb az anyagcsere is. A fehérjebevitel - és persze az egész étrend - tekintetében, ezt a lényeges különbséget figyelembe kell venni.

A vegetáriánus étrend előnyei

A telített zsírsavak szervezetbe jutása csökken, amikor valaki vegán étrendre áll át. Ez jótékonyan hat különféle intolerancia vagy érzékenység esetén. Ráadásul hatására a szív- és érrendszeri keringés javul. A vegetáriánusok étrendjében sok rost is szerepel, ami pedig az emésztésnek kiváló.

Testépítés vegán módra

Az előnyöket már láttuk, de nézzük, mire kell figyelni. A rendszeres edzéshez a magas fehérjebevitelt tartanunk kell. Aki a kellő fehérjepótlást nem végzi el, jellemző éhségérzettel fog folyamatosan szembesülni.

A fehérjebevitel fontossága mellett figyelni kell a kalóriaszámra is, mert az edzések során energiaként a fehérjét fogod felhasználni. Ez az izomépítést nehezíti. Éppen ezért szükséged lesz szójafehérje porra. Kiváló minőséget találsz a Fittprotein.hu-n, ha mindent szeretnél megtenni a jó eredmény érdekében! Persze mellette a rendszeres étkezésre is figyelj oda.

Fontos ételek a vegán sportolóknak

Egészséges zsírokban gazdag a mogyoróvaj, fogyassz belőle bátran, hogy megfelelően bírd az edzéseket!

Növényi eredetű tápanyagokkal - mint tofu, borsó, szója vagy a kendermag - lehetőség van magas fehérjemennyiséget bevinni. Azonban tudnunk kell, hogy hús nélkül nehezebbé válik a fehérjepótlás maximalizálása, mivel szükség van a fehérjék fehérjével való kiegészítésére. Ezt hívjuk fehérje komplettálásnak. Nézzük ennek a hátterét.

Az aminosavak

A fehérje aminosavakból áll, amiknek két típusa van. Esszenciális és nem esszenciális aminosav. Ebből következik, hogy a fehérjék is két kategóriába sorolhatóak. Az esszenciális aminosavakat ideális mennyiségben tartalmazzák a teljes értékű fehérjék. Azonban a növényi fehérjékről tudni kell, hogy nem teljes értékű fehérjék. A hiányzó aminosavakkal ezért ki kell egészíteni, ami nem annyira egyszerű feladat, de mutatunk pár ötletet arra az esetre, ha vegán testépítő vagy.

A vegán joghurtba tegyél granolát, vagy szójatejjel öntsd fel a müzlidet, és máris kész a szuper és praktikus reggeli. Ebéd vagy vacsora során a teljes értékű gabonákat párosítsd kedvedre hüvelyesekkel. Célszerű ehhez rizst, babot vagy borsót választani.


h i r d e t é s

Clicky