h i r d e t é s

Tilos lesz az életvitelszerű közterületi tartózkodás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tilos lesz az életvitelszerű közterületi tartózkodás

2018. július 21. - 07:07

 

A képviselők a nyári szünet előtti utolsó ülésen a szabálysértési törvénybe emelték az életvitelszerű közterületi tartózkodás tilalmát.

Forrás: MTI

Elfogadta az új gyülekezési, valamint a magánélet védelméről szóló törvényeket az Országgyűlés.

Szabálysértést követ el az az életvitelszerűen közterületen tartózkodó ember, aki a felszólítás ellenére az életvitelszerű tartózkodásnak helyszínét nem hagyja el – mostantól ez szerepel a szabálysértési törvényben, amelyről az Országgyűlés tegnap szavazott. Ismert, a hetedik alaptörvény-módosítás értelmében idén október 15-től tilos közterületen életvitelszerűen tartózkodni, s ezzel kellett összhangba hozni a most elfogadott jogszabályt. Utóbbi rögzíti többek között, hogyha az érintett nem veszi igénybe az ellátórendszert, közérdekű munka szabható ki rá, amit ha nem vállal, akkor elzárással is sújtható.

Visszaél a gyülekezési joggal, aki bejelentés nélkül szervez gyűlést, vagy szervezőként nem teszi nyilvánossá a nevét 

A Ház szavazott a gyülekezési joggal és a magánélet védemével kapcsolatos törvényekről is. Előbbi értelmében az minősül gyűlésnek, amikor legalább két ember részvételével, közügyben való véleménynyilvánítás céljából nyilvános összejövetelt tartanak. A rendőrség megtilthatja a gyűlést, ha az a közbiztonságot vagy a közrendet közvetlenül, szükségtelen és aránytalan mértékben veszélyezteti, mások jogainak és szabadságának szükségtelen mértékű és aránytalan sérelmével jár. A magánélet védelméről szóló törvény kimondja: mindenkinek joga van ahhoz, hogy magán- és családi életét, otthonát, kapcsolattartását tiszteletben tartsák. 

A képviselők arról az előterjesztésről is döntöttek, amellyel a Miniszterelnökséghez kerülnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenntartói jogai. Módosult továbbá a Btk. is a veronai buszbalesettel összefüggésben, így a jövőben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki olyan járművel vagy különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel vesz részt a közúti közlekedésben, amelyet engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően alakítottak át. Ezenkívül a kiemelt budapesti fejlesztésekről is elfogadtak egy, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által jegyzett törvényt. (Magyar Hírlap)


 

h i r d e t é s