h i r d e t é s

Timmermans: Orbánnak csak a hangja nagy

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Timmermans: Orbánnak csak a hangja nagy

2019. február 21. - 13:01

 

Szerinte nem kell túlbecsülni és nem kell tőle megijedni. - írja a 24.hu.

Illusztráció: MTI/24.hu Fotó: Mónus Márton

A 168 Órának az európai szocialisták csúcsjelöltje, az Európai Bizottság első alelnöke azt mondja, nem ő kampányol Orbán Viktor ellen, hanem fordítva. Frans Timmermans számára ő nem több és nem kevesebb, mint egy uniós tagország miniszterelnöke, akivel sok mindenben nem ért egyet (emberi jogok, média szabadsága,  bíróságok függetlensége, korrupció).

Attól sem ijed meg, amikor a magyar kormányfő őt szidalmazza, de arra külön is felhívja a figyelmet, hogy

Orbán nemzetközi hatását nem érdemes túlbecsülni.

Nyugat-Európában valójában nem ismerik a politikáját, sokan csak azért állnak mellé, mert hallották róla, bírálja Brüsszelt.

Valójában azonban nem érdekli őket Orbán.

Az Európai Néppártnak inkább a nagyhangú, mint a meghatározó politikusának tartja, és hibának tartja, hogy pártcsaládja eddig nem fékezte meg. Ezért hiheti Orbán Viktor, bármit megtehet. Azt nem tudja, hogy pártcsaládját el tudja-e vinni a szélsőjobb felé, de a szocialisták sohasem fognak együttműködni a szélsőjobbal.

Timmermans-terv? Ostobaság!

A Fidesz vádját, hogy migránsokat akar importálni Európába, ostobaságnak nevezi. Hiába hazudoznak róla.

Nincsen Timmermans-terv: nem szándékozom a magyarságot idegen vérrel felhígítani. Ostobaságokat terjesztenek rólam.

Azt mondja, javítani kell a határok ellenőrzésén, el kell érni, hogy az afrikai fiatalok ne keressék máshol a boldogulásukat. Azokra, akik már Európában vannak, a jelenlegi rendszerben nincs más megoldás csak a szolidaritás.

Lehet úgy dönteni, hogy egyes országok a közös feladatokból nem veszik ki részüket, de ehhez fel kell számolni a nyitott határok schengeni rendszerét.

Bevezetni például az áruk ellenőrzését a magyar–osztrák határon, a német határon, a holland határon.

Ez lenne az ár. Vagy marad a szolidaritás a frontországokkal (Görögország, Olaszország, Spanyolország), amire persze senkit nem akarnak kényszeríteni, de akkor a schengeni rendszert be kell áldozni. A migráció csak egy a kulcskérdések közül. Sorsfordító feladat a klímaváltozás, a negyedik ipari forradalom mellett az is, hogy igazságos legyen a bérezés.

Elfogadhatatlan, hogy Európa különböző országaiban ugyanazért a munkáért például az autógyárakban különböző bért fizessenek.

Szerinte az unióban olyan rendszert kell alkotni, amely kizárja a jogállamiság lebontását, a korrupciót. Orbánék nagy kárt okoznak egész Európának, amikor próbálják ezeket a kérdéseket félretolni, csak a bevándorlásügyre egyszerűsítik a választások tétjét.

Az EP-választásnak azért megjósolhatatlan a kimenetele, mert nem tudni, hogy májusban hol állnak majd a pártok.

A néppártról még azt sem tudjuk, hogy a választások után ki marad bent, ki távozik.

Az sem világos, a liberálisok mit akarnak és Macron akar-e velük  bármit, és nincs olyan párt, amelynek győzelme borítékolható.

24.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s