h i r d e t é s

Tízparancsolat és Korán szerinti főbűnök

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tízparancsolat és Korán szerinti főbűnök

2020. április 07. - 20:22

 

Lássuk mit ír a tízparancsolat

 1. Ne tisztelj más isteneket.
 2. Ne csinálj faragott képet (bálványt) és ne imádd.
 3. Isten nevét hiába ne mondd.
 4. Szenteld meg a hetedik napot.
 5. Tiszteld apádat és anyádat.
 6. Ne ölj.
 7. Ne törj házasságot (ne paráználkodj).
 8. Ne lopj.
 9. Ne tégy hamis tanúságot.
 10. Ne kívánd, ami embertársadé.

Ezzel szemben mik az Iszlám fő bűnei:

 1. Fitna, azaz ármány, zavarkeltés, bomlasztás.
 2. Nifáq, azaz képmutatás
 3. Kufr, azaz istentagadás
 4. Shirk, azaz társállítás
 5. Baghi, azaz mohó kapzsi vágy

Ez eltérés, vagy valami más?

A Tízparancsolat közül az első hármat vegyük ki, ezek az Iszlám fő bűnei közt is szerepelnek, egy kicsit más megfogalmazásban. Most tekintsük a fennmaradó hetet.

A Tízparancsolat olyan bűnökről szól, melyek egy gondolatsor, szándék következményei. Tehát elkövetésükhöz szükség van egy olyan emberre, akiben az ego diktál a léleknek. Ez a parancsoló ego (nafsz al-amara). Ebben a fázisban egónk felett nincs kontrol. Ösztönként működik, és azt teszi, amit akar. A vágyak dominálnak a lélek felett. Így a fennmaradó hét parancsolat egy zabolátlan, neveletlen ego ténykedésének tudható be.

Az Iszlám gondolatmenete más. Ha felálltunk a székről, hogy elkövessük a bűnt, már túl késő. Nem szabad eljutni oda, hogy felálljunk és nekiinduljunk. Egónkat nevelni kell, mederbe kell terelni. Ha ezzel tudatosan foglalkozunk, eljuthatunk a vádoló ego állapothoz. Vádoló, vagy szemrehányó ego. (nafsz al-la’ama). A kontrol működésbe lép, az ember választani kezd jó és rossz között. A keresztény kultúrában ez a lelkiismeret. De megelégedést még ez az állapot sem hoz. Örömöt és megelégedést elnyert ego (nafsz al-mutma’inna), amikor az ego eltűnik, inkább szellemként van jelen, lelkünk győzedelmes az egónk felett és e győzelmet a szabad akarat révén vívta ki.

Így az Iszlám főbűnei azok, amik az egónkban lévő motivációk, melyek elindítanak egy úton, aminek végeredménye a tízparancsolatban is ismertetett bűnsor.

Így a két lista nem ellentétben áll egymással, hanem kiegészítik egymást. Ez fontos, mert ennek alapos elemzése során jutunk el oda, hogy a bűn értelmezésének azonosnak kell lenni. Tudom, ez nevetségesen hangzik, de nem az! Ugyanis még ennyi ezer év után is mást értünk bűnnek minden oldalon. Ami az egyik helyen hőstett, az a másikon terrorcselekmény. Folytassam?

Nos, itt kell elindulnunk, a főbűnöknél és ebből kell jogot formálni.

Címkék: 

 

h i r d e t é s