h i r d e t é s

Több hullámban jöhetnek záporok

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Több hullámban jöhetnek záporok

2019. november 09. - 06:06

 

A folytatásban is érkeznek frontok, és még a fontmentes napokon is változékonyan alakul az időjárás. A lehűlés csak a jövő hétre körvonalazódik! - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a Dunántúlon és északkeleten várható eső, záporeső, másutt csapadék nem valószínű. 

Délután a Dunántúlon és középső országrészben többfelé számítani kell kisebb esőre, záporesőre. A Tiszántúlon a kissé vagy közepesen felhős ég mellett több órás napsütés várható. A déli szél megélénkül, a délutáni csúcsértékek 13, 20 fok között alakulnak.

Vasárnap délelőtt országszerte borult, esős idő várható. A csapadékrendszerbe ágyazva intenzív záporesőre is számítani kell, de kis eséllyel zivatar is kialakulhat. Délután a csapadékzóna fokozatosan északnyugat felé helyeződik át, mögötte szakadozni kezd a felhőzet. A csapadékrendszer mögött futó záporok kialakulhatnak. Megerősödik az északnyugati szél. 8, 17 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Szombaton az ország nagy részén hidegfront okoz humánmeteorológiai tüneteket az érzékenyeknél: fokozódnak a görcsök és nő az infarktusveszély. - írja a meteoklinika.hu

A front hatására kínzó, görcsös fejfájás léphet fel, ingerlékenyebbé, nyugtalanabbá válhat, a gyerekek kezelhetetlenebbek lehetnek. A görcsös fejfájás mellett más izomgörcsök is jelentkezhetnek, egyes kismamáknál korábban beindulhat a szülés. 

A szív- és keringési rendszer panaszaival élőkre is nehéz nap vár, a hirtelen változások nagyon megterhelőek: vérnyomás-ingadozást, szédülést, rosszullétet okozhatnak. Napközben lehetőleg kerülje a megterhelő feladatokat, nagyon fontos a sok pihenés! A markáns hatások igénybe veszik szervezetét, fontos, hogy tartósan is megerősítése immunrendszerét, ennek érdekében pedig fokozz a C-vitamin bevitelt!

A Tiszántúlon ezzel szemben marad a meleg, a hőmérséklet értékei közel 10 fokkal az átlagos felett alakulnak. A fokozottan érzékenyek melegfrontot jellemző tüneteket tapasztalhatnak, de intenzív panaszokra nem kell készülni.

Az érkező hűvösebb levegő és a csapadék miatt csökken a hőérzet, kellemetlen lehet a szabadban tartózkodni. Öltözzön rétegesen, és vigyen magával esernyőt is!

A légszennyezettség jellemzően alacsony, az ország nagy részén elfogadható a levegő minősége. A nagyobb városokban, elsősorban északkeleten és délnyugaton lehet egészségtelen a levegő.

A közlekedők esőre, záporokra számíthatnak. A csapadéktól nedves útburkolat csúszóssá válik, rendkívül megnövekszik a féktáv. Az utakon sok lesz az ingerült sofőr, a figyelmetlen gyalogos, legyen a szokásosnál is óvatosabb és körültekintőbb!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentek

h i r d e t é s