h i r d e t é s

Több mint adóelszívás - még az utakat is viszi a kormány

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Több mint adóelszívás - még az utakat is viszi a kormány

2020. május 19. - 13:20

 

Nemcsak iparűzési adót von el a különleges gazdasági övezetekről szóló törvényjavaslat az érintett településektől, hanem az úgynevezett törzsvagyont kurtítja. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Czeglédy Zsolt

A különleges gazdasági övezetekről szóló törvényjavaslat értelmében a kormány az 5 milliárd forintnál nagyobb értékű kiemelt beruházásnak helyet adó településekre egyenként alkot majd rendeletet, amiben két felsorolást tesz közzé. Az egyikben az építési, majd gyártási területhez tartozó ingatlanok helyrajzi száma szerepel, a másikban pedig azoknak a forgalomképtelen utaknak, parkoknak a helyrajzi száma, amit elvesznek a helyi önkormányzattól és a tulajdonjogukat átadják a megyei önkormányzatnak.

Az egyetlen különleges gazdasági övezetté nyilvánító eddig megjelent rendelet értelmében a gödi Samsung gyárhoz tartozó telek majdnem 300 helyrajzi számon szerepel, a cég telkén lévő út magánút, a rendelet alapján az oda vezető utak és egy rövid szakaszon a közvilágításhoz használt terület is a Pest megyei önkormányzat tulajdonába kerül. A várostól elvett utak között van belterületi főút, de még a régi 2-es és az új M2-es autóút közötti átkötő út egy része is beleesik, és van olyan földút is, amit a beruházás miatt biztosan fejlesztenek.

A lapunk által megkérdezett önkormányzati szakértők szerint ugyanakkor nem biztos, hogy a helyi önkormányzat tulajdonában még forgalomképtelen törzsvagyonba tartozóként jegyzett és így viszonylag kis értéken nyilvántartott területeknek nem megy fel az ára és így a megyei önkormányzatok nem adják majd el ezeket épp a beruházóknak, hisz arról nem rendelkezik sem a különleges gazdasági övezetekről szóló törvény, sem pedig a Gödre vonatkozó rendelet, hogy a megyei önkormányzat mit tehet és mit nem ezekkel a területekkel.

Azt a szakértők nem tartják valószínűnek, hogy az érintett városok településfejlesztési rendeleteibe bele kell majd nyúlni, hiszen a Samsungra vonatkozó építési szabályokat korábban is központilag rendezte a kormány. Az ipari parkoknál csak annyiban lesz más a helyzet, hogy a beruházók által megvett területekhez vezető utak önkormányzati tulajdonát valószínűleg rövidebb szakaszon tudják átvenni a megyék.

Bármilyen rendelet születik azonban a készülő törvény alapján egy adott kiemelt gazdasági övezetről, az önkormányzati vezetők és szakértők álláspontja változatlan: kártérítés nélkül nem lehet „einstandolni” egy négyzetmétert sem egy település vagyonából.

– Itt elszabadult valami, félelemkeltő, ha működésképtelenné tesznek városokat, s azok nem tudják majd ellátni a feladataikat. Az önkormányzatiság 30 éve tiszteletben tartott és Alaptörvényben is rögzített alapjogát sérti, ahogy a kormány iparűzési adót és területet vesz el az 5 milliárd forint fölötti beruházásnak helyet adó településektől

– nyilatkozta a Népszavának Fleck Zoltán. Az ELTE Jog- és Társadalomelméleti tanszékének vezetője szerint ezzel a lépéssel Orbán Viktor nemcsak átlátszó politikai bosszút hirdet az önkormányzatokkal szemben, hanem provokálja az uniót is.

Egy település, kétféle szabályozás

Ha elfogadják a javaslatot, azzal az „1990-ben létrejött önkormányzati rendszer struktúrája is megbillen, gyengül a területi és települési önkormányzatok közötti mellérendeltségi viszony

 – írta részletes jogi elemzésben a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ). A szervezet egészen odáig megy: a jogszabály megváltoztatja az érintett település közigazgatási határait, amikor térítésmentesen, kártalanítás nélkül a megyei, fővárosi önkormányzat tulajdonába adja a különleges gazdasági övezetté nyilvánított területet, az ott lévő közutakat, közparkokat. A TÖOSZ figyelmeztet, hogy a települések vagyona a kötelező feladataik ellátását szolgálja, továbbá arra is, hogy egy 2007-es alkotmánybírósági határozat kimondta: diszfunkcionális, tehát zavarkeltő, ha egy jogszabállyal egyedi döntést lehet hozni. Márpedig ebben az esetben a kormány alkotmányellenesen épp arra készül, hogy minden beruházásnál külön szabja meg az elvonás feltételeit. Az önkormányzati szövetség arra is figyelmeztet, hogy a hatályos önkormányzati törvénnyel szembe megy, ha a megyék az eddigi területfejlesztési, területrendezési és koordinációs feladatuk mellé települési önkormányzati feladatokat is kapnak a hozzájuk csatolt ipari területeken, mert gondoskodniuk kell az utak karbantartásáról, a szemétszállításról, közvilágításról, vízszolgáltatásról. Ez azt is eredményezheti, hogy egy településen belül kétféle szabályozás lesz.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s