h i r d e t é s

Több, mint egy hetes sztrájkra készülnek a BKV-nál

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Több, mint egy hetes sztrájkra készülnek a BKV-nál

2017. március 31. - 10:18

Április 18-án 0 órától kezdődően három napos sztrájkba kezdenek a BKV dolgozói, jelentette be két nagy szakszervezet. A három napos sztrájk április 24-én egy öt napossal folytatódik - írja az Index.

A kép illusztráció! - Forrás: BKV-figyelő

Sztrájkot jelentett be két nagy BKV-s szakszervezet, a BKKSZSZ és a VTDSZSZ, mert a bértárgyalás során a BKV nem tett érdemi béremelési javaslatot. A szakszervezetek az állami cégeknél történt 30 százalékos béremelést követelnek (három évre elosztva).

A sztrájk ideje alatt lesz olyan óra, amikor egy jármű sem indul el, kivéve az alvállalkozói buszokat. A szakszervezet ugyanis kihasználja az elégséges szolgáltatásról szóló jogszabály kiskapuit.

A törvény szerint az sztrájk első napján minden órában, minde viszonylaton üzemeltetni kell a járművek 60%-át. A második napon viszont csak napi átlagban kell a 60 százalékot kiadni, így a járműveket úgy tudják csoportosítani, hogy bizonyos órákban nem induljon el egy sem.

A sztrájk bizonyosan nem érinti a buszvonalak nagy részét, ahol a VT-Arriva, vagy más alvállalkozó szolgáltat. A HÉV-ek is járni fognak, mert tavaly átkerültek a MÁV-hoz, ahol a dolgozók már zsebükben tudhatják az állami cégben foglalkoztatottaknak járó 30 százalékos béremelést.