h i r d e t é s

Több mint tíz éve nem fizet adót Esztergomnak Hernádi szállodája

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Több mint tíz éve nem fizet adót Esztergomnak Hernádi szállodája

2019. szeptember 26. - 08:09

 

Bármilyen egyezségre, új részletfizetési megállapodás megkötésére is hajlandó lenne a befejezetlenül álló esztergomi Mária Valéria Hotel és a hozzá tartozó, már üzemben lévő parkolóház építője, a Giegler Kft., amelynek közel 1,2 milliárd forinttal tartozik a város a tavaly novemberben kezdeményezett adósságrendezési eljárás kapcsán. - írja a turizmusonline.hu.

Forrás: napi.hu

A Mária Valéria Hotel kivitelezését az Agimpex Kft. kezdte meg, ám csak a szerkezeti munkákat végezte el. A céget 2009-ben Gimesi Sándor értékesítette Ringmastersnek, amely állítása szerint a konkurenciája volt, és a piaci helyzet miatt kényszerült erre a lépésre. A hotel befejezéséhez már nem volt szükség arra a műszaki kapacitásra, amellyel az Agimpex Kft. rendelkezett, ezért folytatta egyik jogutódjával, az Agimpex 2009 Kft.-vel a beruházást – tette hozzá.

Gimesi Sándor cége, a Giegler Kft. 2006-ban pályázat útján 213 millió forintért vásárolta meg a Prímás-szigeten lévő ingatlant, amelyre egy szálloda, yacht-kikötő és mélygarázs építését tűzte ki célul Esztergom önkormányzata a turizmus fellendítése érdekében

- írja a Gazdaság.hu. Vadász György Kossuth-díjas építész tervei alapján a Giegler Kft. 2007. februárjában rendelte meg a szintén Gimesi Sándor tulajdonában lévő Agimpex Kft.-től a kivitelezési munkákat.

A mélygarázsban lévő 335 parkolóhely 2008. november 28-án a város tulajdonba került, az önkormányzat a saját cégét, a Strigonium Kft.-t bízta meg az üzemeltetéssel. Civil szervezetek és az akkori ellenzék sokallta a parkolóhelyenkénti bruttó 4,3 milliós árat, ám Gimesi állítása szerint az drágította a beruházást, hogy szigeten történő építés miatt speciális technológiára volt szükség.

Az adás-vételi szerződésben szereplő 1,4 milliárd forintos vételárnak a város csak az első részletét fizette ki, a 2009 szeptemberi részletet már csak részben teljesítették, a 2010-est pedig egyáltalán nem. A Megyei Bíróság által elrendelt, Tétényi Éva polgármester által kezdeményezett adósságrendezési eljárás miatt 2010. november 25-én az ügyben megbízott A CONT(Ó)-ROLL Kft. adósságrendező visszaigazolása értelmében emiatt 1,2 milliárd forinttal tartozik a város a Giegler Kft.-nek.

A Giegler Kft. azért nem tudja befejezni a hotel kivitelezését, mert a város nem fizet – hangsúlyozta Gimesi Sándor, aki szerint beláthatatlan következményekkel járhat, ha az önkormányzat megakadályozza az elkezdett rentábilis beruházások megvalósulását is. A Mária Valéria Hotel elmondása szerint 120 új munkahelyet tudna biztosítani a városban, és több ezer külföldi turistát látna vendégül 2 éjszakánál hosszabb időre is, és ezzel fizetőképes keresletet biztosítana a helyi kereskedőknek is. 

turizmusonline.hu


 

h i r d e t é s