h i r d e t é s

Többször megsértették a választási törvényt

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Többször megsértették a választási törvényt

2018. április 17. - 07:24

 

Több döntést is hozott hétfőn a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). 

Forrás: MTI

Egy szabolcsi választókörzetben megsértették a választási törvényt.

A Nemzeti Választási Bizottság hétfői határozatában helyt adott a Magyar Kétfarkú Kutya Párt kifogásának, és határozatban mondta ki, hogy az egyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szavazókörben megsértették a választási törvény egyik bekezdését akkor, amikor több ember nem kapott listás szavazólapot, helyette két egyénit kaptak.

A párt először a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye 05. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsághoz nyújtott be panaszt, és azt állította, hogy Nyírkércs 001. számú szavazókörében

az interneten elérhető jegyzőkönyvi adatok szerint az egyéni szavazólapokból a megjelent választópolgárok számánál 12-vel több, míg pártlistás szavazólapból 12-vel kevesebb volt az urnában.

Ezek az adatok a beadványozó szerint azt bizonyítják, hogy a szavazatszámláló bizottság 12 választópolgár számára két egyéni szavazólapot adott át ahelyett, hogy egy egyéni és egy pártlistás szavazólapot adott volna. Ezzel szerintük megsérették a választási törvényt.

A helyi választási bizottság nem vizsgálta és elutasította a beadványt, ezután fellebbeztek az NVB-hez, amely hétfőn helyt adott a kifogásnak, elfogadta a valaszts.hu-ról idézett linket, és kimondta a választási törvény megsértését.

Nem semmisítik meg az eredményt

A Kétfarkú Kutya Párt a fellebbezésben azt is kérte az NVB-től, hogy a szavazókörben a választás eredményét semmisítse meg, és a szavazást ismételtesse meg. Ezzel kapcsolatban azt írták, hogy a jogorvoslati kérelmet kifejezetten eljárásjogi, a szavazólapok kiadásával kapcsolatos jogorvoslatnak tekintették, amely nem irányul a választás eredménye elleni jogorvoslatra.

A testület csak az eredeti kifogásban szereplő kérdések dönthet, és abban nem szerepelt az eredmény megsemmisítésének kérése.

A határozat ellen 3 napon belül az ügyben érintettek még a Kúriához fordulhatnak felülvizsgálati kérelemmel.

(Az üggyel kapcsolatban egyébként a Demokratikus Koalíció szóvivője, Gréczy Zsolt arról beszélt az ATV-ben, hogy vannak még kifogások, amelyeken "sok párt sok embere dolgozik. Példaként említette, hogy vannak támogatóik, akik a választás után azzal hívták fel őket, hogy a DK-ra adták le voksukat, mégsem került a párt mellé egyetlen szavazat sem abból a szavazókörből.)

Az NVI is megsértette a választási törvényt

A Nemzeti Választási Bizottság az egyik kifogásnak részben helyt adva úgy határozott, hogy a Nemzeti Választási Iroda megsértette a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 2. § (2) bekezdését azzal, hogy a választások hivatalos oldalán jelenleg nem elérhetők a Nemzeti Választási Bizottságnak az országgyűlési képviselők 2018. évi választásának eljárásában 2018. április 8-a előtt hozott határozatai.

A Nemzeti Választási Bizottság felhívja a Nemzeti Választási Irodát, hogy gondoskodjon e határozatok közzétételéről a választások hivatalos oldalán. A határozat ellen még lehet fellebbezni.

Azt írták, a nyilvánosságra hozatali kötelezettség nem értelmezhető úgy, hogy csak bizonyos ideig valósul meg a határozatok közzététele, hanem fenn kell tartani a közzététel állapotát.

Módosítottak egy ítéleten

A Nemzeti Választási Bizottság hétfői döntésével részben megváltoztatta a Bács-Kiskun Megyei 06. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság korábbi határozatát, és megállapította, hogy a Magyar Szocialista Párt–Párbeszéd Magyarországért Párt jelölőszervezetek megsértették a választási eljárásról szóló törvényt azzal, hogy Csávoly településen a Hajdú Miklóst, a Magyar Szocialista Párt–Párbeszéd Magyarországért Párt jelölőszervezetek közös képviselőjelöltjét népszerűsítő plakátok úgy kerültek kihelyezésre, hogy részben elfedtek más képviselőjelöltet (Zsigó Róbert, FIDESZ–KDNP) népszerűsítő plakátokat.

A Nemzeti Választási Bizottság a választási törvénynek a választás tisztaságának és e) pontja szerinti jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelve megsértésének megállapítását és a további jogszabálysértéstől való eltiltást mellőzi.

A határozat ellen a meghozatalától számított 3 napon belül lehet fellebbezni. (infostart.hu)


 

h i r d e t é s