h i r d e t é s

Tóth Bertalan: az alaptörvény-módosítás a bírói függetlenség elleni támadás

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Tóth Bertalan: az alaptörvény-módosítás a bírói függetlenség elleni támadás

2018. június 20. - 19:13

 

A parlamentben szerdán tárgyalt alaptörvény-módosítás sok mindenről szól, de kiemelten a bírói függetlenség, az igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadásról - jelentette ki az MSZP elnöke Budapesten szerdán.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke (j) és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke sajtótájékoztatót tart Fidesz: Most Justitia a soros címmel a Kúria épülete előtt 2018. június 20-án. A szocialista párt vezetője szerint a parlamentben ezen a napon tárgyalt alaptörvény-módosítás sok mindenről szól, de kiemelten a bírói függetlenség, az igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadásról. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Tóth Bertalan Karácsony Gergellyel, a Párbeszéd társelnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen felidézte: a Fidesz kétharmad hiányában már kísérletet tett arra, hogy létrehozza a közigazgatási felsőbíróságokat.

Úgy fogalmazott, hogy ez arról szól: "házibíróságot" akarnak kialakítani, ahol nem csupán bírák, de kormánytisztviselők is hozhatnak döntéseket.

Az állam vagy az önkormányzat bármely hatósági döntésével szemben ennél a szervezetnél lehetne jogorvoslattal élni, viszont ha a bíróság a kormány érdekeit szolgálja, akkor az állampolgároknak esélyük sem lesz a jogaik megvédésére - hangoztatta az MSZP elnöke.

A szervezethez adó-, választási eljárási és közérdekű adatigénylési ügyek tartoznának. Ezek közül Tóth Bertalan a legutóbbiak bevonását nevezte a legfájóbbnak. A Kúria jelenlegi gyakorlata szerint nyilvánosak az adófizetői pénzzel kapcsolatos adatok, az új bíróság azonban "nyilván a kormány titkolózási érdekét" fogja szolgálni - fogalmazott.

A szervezet talán a jogállamiság utolsó bástyáját támadja - jelentette ki az ellenzéki pártelnök.

Azt mondta, nem kétséges, hogy a Fidesz ebben a formában állítja majd fel a szervezetet: meg kell nézni, hogy mit tett az Alkotmánybírósággal, a Legfőbb Ügyészséggel, az országos bírói irányítási rendszerrel.

Nem csupán a bíróságokat támadja a nagyobbik kormánypárt, hanem a Magyar Tudományos Akadémiát is. Minden olyan szervezetbe belenyúl, amely még rendelkezik egy kis autonómiával - vélekedett.

Tóth Bertalan azt mondta: a fentiek miatt úgy döntöttek, hogy az alaptörvény-módosítás során nem nyomnak gombot, nem hajlandóak részt venni "ebben a propagandában". A "Stop Soros" törvénycsomagot szintén "propagandának" nevezte, amely még arra is lehetőséget ad, hogy meghurcoljanak civil szervezeteket vagy jogvédőket. Erre a javaslatra ezért nemmel szavaznak majd - közölte.

Karácsony Gergely felidézte, hogy ez már a hetedik alaptörvény-módosítás. Úgy fogalmazott: ebből is látszik, hogy a Fidesz által "gránitszilárdságúnak" ígért jogszabály "valójában inkább a vattacukorhoz hasonlít".

Éppen a nagyobbik kormánypárt képtelen tisztelni az alkotmányt, pedig elvárja ezt minden magyar állampolgártól.

Úgy vélekedett, hogy a Fidesz minden aktuálpolitikai érdekét megpróbálja érvényesíteni az alaptörvényben.

Úgy váltogatja az alkotmányos alapelveit, mint más az alsónadrágját

 - fogalmazott.

A Párbeszéd társelnöke szerint a szabadságnak a jogállamban még megtalálható kis szigeteit is megpróbálják felszámolni. Ilyen például a Kúria, amely fontos döntéseket hozott közérdekű adatok nyilvánosságáról vagy választási ügyekben - tette hozzá. Úgy vélekedett, hogy most ezt a szervezetet is megpróbálják "politikai furkósbottá" változtatni, hogy továbbvihessék korrupt rendszerüket.

Az MSZP-Párbeszéd szövetség nem fog részt venni "ebben a komédiában" - nyomatékosította Karácsony Gergely.

Arra a kérdésre, hogy a Lehet Más a Politikából kilépő Hadházy Ákost adott esetben befogadnák-e a frakcióba, Tóth Bertalan úgy felelt: a szövetség nyitott, és annak örülne, ha bővülni tudna. Egyelőre nem kaptak jelzést Hadházy Ákostól, de minden olyan demokratát várnak, aki a nemzeti együttműködés rendszerének lebontásáért küzd - közölte.

Egy másik kérdésre az MSZP-elnök azt válaszolta: nem fél attól, hogy Mesterházy Attila támogatói megnehezítenék a munkáját, mert minden tag a szocialista párt sikerében érdekelt.

(MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s