fbpx Tovább szélesíti a chipsadót a kormány | CIVILHETES

h i r d e t é s

Tovább szélesíti a chipsadót a kormány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tovább szélesíti a chipsadót a kormány

2019. október 29. - 08:46

 

Többen és többet fognak fizetni népegészségügyi termékadót januártól. A kormány rendkívül elégedett a chipszadó eddigi hatásaival, így A Népszava szerint arra készül, hogy további termékekre is kiterjeszti.

A kép illusztráció! - Forrás: Fox News

A kormány szerint jól vizsgázott eddig a csipszadó, így egy javaslat szerint jövőre az édes termékek, például üdítők, sütemények után akkor is meg kellene fizetni a népegészségügyi termékadót, ha kizárólag édesítőszert tartalmaznak. Ugyanis ezeknek is a terhére róják, hogy rászoktatnak az édes íz élvezetére - írja a lap.

A csak édesítőszeres termékek közterhe azonban mintegy harmada lesz a cukrosokénak, így például az ilyen üdítőitalok literét 5 forint, a szörpökét 80 forint adó terhelheti. Az édesítőszeres kakaóporok után kilogrammonként 30 forint, cukrozott készítményeknél 50, a gyümölcsízeknél 200 forint illeti meg várhatóan januártól a közkasszát.

Szélesebb körben válhatnak adókötelessé a szörpök, zöldséglevek. A jövőben csak a magas, legalább 75 százalékos gyümölcs-, és zöldségtartalmú levek mentesülnek a NETA megfizetése alól. Most ez a határ 25 százalék.

A javaslat több új terméket is bevon az egészségügyi adó hatálya alá. Így például a 100 grammonként 8 grammnál kevesebb rostot tartalmazó reggelizőpelyheket, illetve az egyéb cukrozott, kandírozott magvakat és gyümölcsöket.

Nem menekülnek az adózás alól azok a cégek sem, amelyek módosították a termékük összetételét, hogy elérjék az adómentes kategóriát. Ha kevésbé is sóznak, de a termékük zsírtartalma meghaladja a 20 százalékot - adózniuk kell. (napi.hu)


 

h i r d e t é s

Kommentek