h i r d e t é s

Tovább terjeszkedik a Mészáros család a Balaton partján

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Tovább terjeszkedik a Mészáros család a Balaton partján

2022. november 02. - 10:14

Ezúttal több mint 100 millió forintért vesznek földet

Tihany egyik legjobb fekvésű ingatlana kerülhet immár teljes egészében a Mészáros család érdekeltségébe – értesült az rtl.hu. A telek egy részéről már nyáron megállapodott Mészáros Lőrinc fia, egy októberi adásvételi szerződés alapján viszont egy újabb földdarab is hozzá kerülhet 104 millió forint értékben. A két ingatlanrészért így összesen 404 millió forintot fizethetnek ki.

Az óvári dombon fekvő telket érintő megállapodás szerint az 5484 négyzetméteres ingatlannak nagyjából a 15 százalékát vásárolja meg ifjabb Mészáros Lőrinc. A telek 104 millió forintért cserél gazdát, de pénzmozgás nem lesz, mert az eladónak, Eppel Jánosnak – aki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének az elnöke, korábban pedig a kormányzati tendereken rendre sikerrel szereplő Porsche Hungária vezetője volt – 

„teljesítési kötelezettsége” áll fenn Mészáros Lőrinc fiával szemben, így a vételárat teljes egészében ebből írják majd le.

Az rtl.hu a Fejér B. Á. L. Zrt.-n keresztül megkereste ifjabb Mészáros Lőrincet, hogy megtudjuk, milyen adósságról lehet szó, ám kérdéseinkre nem érkezett válasz. Eppel János telefonon annyit közölt, hogy az adásvételt részben magánügynek, részben pedig üzleti titoknak tekinti, ezért nem szeretné kommentálni.

A „rét és gazdasági épület” besorolású ingatlannak jelenleg még hivatalosan három tulajdonosa van: Eppel Jánoson kívül egy másik magánszemély, valamint az ART-COM Kft., utóbbi az idősebb Mészáros Lőrinchez köthető EKHO Magántőkealapnak az érdekeltségébe tartozik.

A másik magánszeméllyel nyáron állapodott meg a fiatalabb Mészáros Lőrinc a tulajdonrészének eladásáról, azért a földdarabért 300 millió forintot kell fizetnie. (Az adásvétel ténye még ebben az esetben sem látható a földhivatali papírokban, csak a szándék. A hatóságnak itt is rá kell bólintania a tranzakcióra.) 

Mindez azt jelenti, hogy ha életbe lépnek a megállapodások a magánszemély-tulajdonosokkal, akkor teljes egészében a Mészáros család érdekeltségébe kerülhet az ingatlan.

A fiatalabb Mészáros Lőrinc a szerződés aláírásával azt is vállalta, hogy öt évig nem adja el a termőföldet és azt mezőgazdasági tevékenység céljára használja.  

„A NER folytatja Tihany bekebelezését” – kommentálta az újabb vásárlást Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, aki az első adásvételre hívta fel a figyelmet még júliusban. „Aki számít a NER-ben, az Tihanyban is építkezik. Természetesen Mészáros Lőrinc is több ingatlannal rendelkezik itt, 

most pedig a település egyik legfrekventáltabb területén több mint fél milliárd forint értékű, kacsalábon forgó palotának látszó „gazdasági épületet” szerzett

– fogalmazott.  

Barabás Richárd általában a kormánypárti személyekhez köthető építkezésekről azt mondta, szerinte ezek során gyakran semmibe veszik a természeti értékek védelmét, valamint a helyiek és nyaralni vágyók érdekeit is.

Az idősebb Mészáros Lőrinc korábban is vásárolt már ingatlanokat Tihanyban, a 444.hu 2020-as cikke szerint például feleségével közösen 525 millió forintért vásároltak egy hivatalosan gyümölcsösből, gazdasági épületből és egy pincéből álló területet. Ez is az egyik legértékesebb részen, Óváron áll, ahonnan pazar kilátás nyílik a Balatonra. A cikk szerint ezen a telken egy nyaraló található, medencével, az ingatlant pedig szintén Eppel Jánostól vették meg.

Néhány napja derült ki, hogy Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége újította fel Mészáros Lőrinc szállodaláncának balatoni hotelét 1,4 milliárd forint közpénz felhasználásával, közbeszerzés nélkül. Mindezt törvényesen, mivel 2019-ben a kormánypártok megváltoztatták a közbeszerzési szabályokat. (rtl.hu)