h i r d e t é s

Továbbra sincs megállapodás: megkezdődött a BKV-sztrájk előkészítése

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Továbbra sincs megállapodás: megkezdődött a BKV-sztrájk előkészítése

2020. február 18. - 08:26

Napokon belül megalakulhat a sztrájkbizottság a BKV-nál, ha a kollektív munkaügyi vita második fordulóján sem születik megállapodás a béremelésről, tudta meg a Portfolio.hu az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) közleménye alapján. - írja a blikk.hu.

Illusztráció: MTI fotó: Máthé Zoltán

A múlt héten tartott első forduló során nem sikerült közös megállapodásra jutnia a BKV-nak és a dolgozók érdekeit képviselő szakszervezeteknek. Naszályi Gábor, az EKSZ elnöke szerint a közlekedési vállalat vezérigazgatója, Bolla Tibor ugyanis ötödik alkalommal is a kezdeti nyolc százalékos béremelést ajánlotta fel szemben a szakszervezetek 15 százalékos bérkövetelésével.

Az EKSZ-elnök ezért kijelentette, ha a február 18-i tárgyaláson sem sikerül megállapodniuk, és hatodik alkalommal is csak a nyolc százalékos emelést ajánlja fel a BKV, akkor a szakszervezetek napokon belül megalapíthatják a sztrájkbizottságukat. Ezt követően pedig már csak a sztrájk kötelező elégséges részleteiről fognak tárgyalni a vezetőséggel.

Naszályi kiemelte, a közszolgálati cégeknél a munkabeszüntetést erősen korlátozza a sztrájktörvény, ezért a leállás, sztrájk idején is legalább 66 százalékos szolgáltatást kell biztosítaniuk. A munkavállalók azonban kivétel nélkül egyetértenek a sztrájkkal, ha ez az egyetlen megoldás a bérek emeléséhez.

blikk.hu